„Dar de ce nu poate fi condus Bucureştiul ca un ONG?” (Ziarul Financiar)

Revista presei de la București.

Este păstrată oarecum la vedere pe site-ul G4Media știrea că Republica Moldova este singura țară europeană în care, până pe 24 februarie, nu se vaccinase împotriva COVID-19 nicio persoană. Și, după cum se știe, la București de abia s-a dat ordonanță de guvern ca 20.000 de doze de vaccin să fie donate țării de peste Prut.

Dar azi deciziile coaliției de guvernare de la București fac obiectul celor mai multe comentarii și analize. Ștefan Vlaston scrie pe blogurile Adevărul: „Foarte hotărâte ultimele declaraţii ale premierului Cîţu. A declarat război total birocraţiei româneşti, provenită în cea mai mare parte din clientele de partid. Va reuşi oare? Ar fi ceva şanse, pentru un motiv extrem de simplu: România nu mai are bani să întreţină aceste clientele”. Ștefan Vlaston aproape că îl creditează pe Cîțu, care nu a ajuns premier „provenind din clientele de partid.

N-a lipit afişe, n-a adus voturi partidului în vreo filială a PNL...

Nu cred că visează la posturi de conducere în partid, pentru că nu se pricepe la politica de partid”. În schimb, înțelege economia și faptul că s-a ajuns într-un punct limită, inclusiv pentru că anul trecut a mers pe mâna șefului său de partid, Ludovic Orban. Potrivit lui Ștefan Vlaston, Cîțu ar fi sprijinit în acest moment de unii dintre miniștrii cabinetului său și de președintele Klaus Iohannis personal, care preferă să discute cu premierul și nu cu liderul PNL. Se înțelege că intențiile premierului sunt contrate dinspre Ludovic Orban și, desigur, din Parlament.

Liberalii au mai oferit, zilele acestea, spectacolul unei schimbări de macaz: primarul general al capitalei, Nicușor Dan, susținut de PNL ca independent în alegeri, a fost lăsat în ofsaid de consilierii liberali când s-a discutat propunerea sa de suspendare pe doi ani a Planurilor Urbanistice Zonale în 5 din cele 6 sectoare.

### Vezi și... ### România: Momeli electorale expirate

Sectorul 1 are deja de anul trecut PUZ-ul suspendat prin instanță. Dorința lui Nicușor Dan se leagă de haosul din aprobările de construcții, care distrug și bruma de spațiu verde care mai există în București. Se pare că nu va reuși. I s-au promis, deocamdată, trei luni de suspendare, inutile.

Dar modul de a conduce capitala al primarului Nicușor Dan nu e unanim agreat nici în presă. Ioana Ene-Dogioiu îi reamintește destul de des pe spotmedia.ro că nu mai conduce un ONG, ci capitala țării.

Bucureştiul nu este o cauză?

În schimb, Iulian Anghel, îi întoarce vorba într-un comentariu din Ziarul financiar, și o face de pe poziția bucureșteanului obișnuit: „Dar de ce nu poate fi condus Bucureştiul ca un ONG? Poate, dimpotriva, chiar ca un ONG ar trebui condus! ONG-ul strânge bani, militează pentru cauze sociale. (…) Bucureştiul nu este o cauză? Nu este dramatic când vezi mame cu copii în cărucior claxonate ca să se da la o parte din calea unui terchea-berchea care şi-a luat «apartament» în noul bloc de vis-à-vis, clădit pe un fost parc?”.

O sinteză bine documentată privind haosul, abuzurile și ilegalitățile din domeniul construcțiilor în București publică revista Newsweek, sub semnătura lui Răzvan Chiruță.