Galerie foto | Ziua Independenței în imagini

Cei 33 de ani de independență sunt marcați la Chișinău prin depuneri de flori și concerte. Evenimentele oficiale au început la ora 8:00 la Complexul Memorial „Eternitate”.
 

Acolo, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean au depus flori la Memorialul „Maica Îndurerată”, monument instalat în memoria celor decedați în războiul de pe Nistru, în 1992.

Președinta Maia Sandu nu a participat la manifestările publice din cauza infectării cu Covid-19. Șefa statului va susține un discurs de felicitare pe scena din PMAN în jurul orei  21:35, în format video.  

Membrii guvernului au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei. Pe lângă miniștri, la ceremonia solemnă au participat diplomați străini și funcționari publici din Chișinău.

A participat și ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks. Într-un mesaj pe X, diplomatul a felicitat moldovenii cu Ziua Independenței și a spus că, la referendumul din 20 octombrie, „cetățenii R. Moldova „vor lua o decizie importantă care va influența parcursul țării pentru generațiile viitoare”.

Rând la monumentul lui Ștefan cel Mare.

O femeie depune flori la monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Alexandru Burduza povestește că acum 33 de ani a mers la mitinguri pentru promovarea independenței și grafiei latine.

Pe lângă evenimentele oficiale, pe 27 august, în centrul Chișinăului are loc un târg meșteșugăresc și un concert.

Pe scenă vor evolua Orchestra Națională de Tineret din Moldova împreună cu Radu Dolgan, Vlad Fotescu, Felicia Dunaf, Ștefan Albu, Gicu Cimbir cu programul: „Țară mică - cântec mare: Muzica anilor ‘60-80”, Surorile Osoianu, Satoshi, Irina Rimes și interpretă suedeză - Loreen.

О familie în centrul Chișinăului, la manifestațiile organizate cu ocazia celor 33 de ani de independență

Mai mulți oameni veniți la sărbătoare aveau drapele. 

Un bărbat a venit pe bicicletă la concert. Pe scenă evoluează interpreți de muzică populară.

Un bărbat în uniformă militară ține steagul R. Moldova.

Meștera populară Olesea Raileanu pregătește vitrina pentru vânzare la târgul meșteșugăresc organizat în centrul capitalei. Femeia confecționează brățări din piele și genți cu elemente brodate.

Pregătirea unui cort în Piața Marii Adunări Naționale. 

Ziua Independenței este sărbătorită la nivel național în toate satele și orașele cu depuneri de flori, expoziții, competiții sportive, concerte și acțiuni comemorative dedicate aniversării a 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. 

Pe 27 august, R. Moldova marchează 33 de ani de la proclamarea independenței față de URSS. Manifestațiile la Chișinău au loc pe parcursul a trei zile, 26-28 august, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cele trei zile de concerte vor costa bugetul de stat aproximativ zece milioane de lei.