Galerie Foto | 22 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001 au avut loc patru atacuri teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii. Atacurile au ucis aproape 3.000 de persoane, inclusiv cei 19 atacatori, și au provocat daunede peste 10 miliarde de dolari.

Atacurile au fost atribuite direct grupului terorist islamic Al-Qaeda. Teroriștii au preluat controlul asupra a patru avioane de pasageri cu care au realizat două atacuri în New York City și unul în Arlington, Virginia. Al patrulea atac, care viza Washington, D.C. nu a reușit după ce avionul deturnat s-a prăbușit pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania.

Prima clădire atacată a fost Turnul Nordic de la World Trade Center, între etajele 93 și 99. Zborul American Airlines 11, un Boeing 767, transporta 76 de pasageri,11 membri ai echipajului, plus 5 teroriști. Impactul cu turnul are loc la ora locală 8:46, cu o viteză de peste 700 km/h, într-un moment în care foarte mulți angajați veneau la serviciu.

Zborul United Airlines 175, un Boeing 767 care transporta 56 de pasageri, 9 membri ai echipajului și cinci teroriști, izbește la ora 9:03 Turnul Sudic, cu 870 km/h. Este cel mai dramatic eveniment al atacurilor teroriste surprins în direct de camerele de televiziune, care prezentau deja Turnul de Nord, aflat în flăcări.

 

Președintele George W. Bush se afla în Florida la momentul atacurilor, unde vizita o școală primară. El a aflat de atacurile de la World Trade Center de la un consilier. Momentul în care acesta a fost anunțat despre al doilea atac a fost surprins video și a devenit una dintre imaginile definitorii ale acelor zile.

Zborul American Airlines 77, un Boeing 757 cu 58 de pasageri, 6 membri ai echipajului și 5 teroriști lovește aripa de vest a Pentagonului, la ora 9:37 a.m., zburând cu 850 km/h. Un alt zbor deturnat, care urma să lovească Washingtonul, zborul 93, este prăbușit de teroriști a 130 de km sud-est de Pittsburgh.
Pasagerii s-au luptat cu teroriștii în cabina de pilotaj. Rapoartele ulterioare indică faptul că pasagerii au aflat despre accidentele de la World Trade Center și Pentagon și au rezistat teroriștilor. 


 

Turnul Sudic al World Trade Center se prăbușește, la aproximativ o oră de la impactul avionului. Peste încă aproximativ o jumătate de oră se prăbușește și Turnul Nordic.

Prăbușirea turnurilor a generat panică și nori groși de praf, fum și gaze, extrem de toxici. Sute de persoane prezente în Manhattan pe 11 septembrie suferă și acum de probleme de sănătate, în urma inhalării acestor toxine.

Turnurile World Trede Center au fost transformate într-un munte de moloz. Zeci de clădiri din apropiere au fost afectate. A fost nevoie de ani de zile pentru curățarea și reconsolidarea infrastructurii din zonă.
Lucrările de recuperare și reconstrucție au fost estimate la aproximativ 23 de miliarde de dolari. Planurile pentru reconstrucția World Trade Center au început în iulie 2002.
 

Atacul terorist a ucis peste 2.600 de persoane în Turnurile Gemene și în împrejurimi. Victimele proveneau din 90 de țări. Peste 120 de persoane au murit în atacul de la Pentagon.
Anchete ulterioare au arătat că multe dintre aceste morți de la WTC ar fi putut evitate, dacă echipajele de intervenție ar fi știut cum să reacționeze eficient. Clădirile au fost evacuate prost, iar multor oameni li s-a spus să nu părăsească birourile de teama prăbușirii scărilor. Majoritatea au murit  sufocați sau din cauza impactului. Sute de persoane s-au aruncat pe fereastră de la sute de metri înălțime.

Șase clădiri, memorialul și muzeul 9/11, un centru comercial, un nod de transport, o parcare, un parc, o biserică și un loc de spectacole vor ocupa în cele din urmă noul World Trade Center. Lucrările nu au fost terminate încă la toate clădirile complexului care înlocuiește turnurile gemene.

Liderul organizației teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost identificat ca inițiatorul atacurilor de la World Trade Center și Pentagon. Cercetările au determinat că al-Qaeda a planificat din Afganistan atacurile de la 11 Septembrie. Dintre teroriștii care au realizat atacurile, cincisprezece erau saudiți, la fel ca Bin Laden însuși. Doi erau din Emiratele Arabe Unite, unul din Egipt și unul din Liban.

Atacurile teroriste asupra SUA au determinat administrația George W. Bush să declanșeze așa-numitul „Război Împotriva Terorii”. Acesta viza, în principal, eliminarea conducerii organizația Al-Qaeda, în frunte cu Osama bin Laden. Inițiativa războiului împotriva terorismului urma să ducă în anii următori la războaiele din Irak și Afganistan. 
În 2006, președintele Irakului, Saddam Hussein, este executat la Bagdad.
În 2011, liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, este ucis de forțele speciale americane în timpul unui raid din Pakistan.