21 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
Grupul terorist Al-Qaeda, condus de Osama Bin Laden, și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile din 11 septembrie. Secretarul de Stat american Colin Powell a declarat, pe 12 septembrie 2001, că aceste atacuri constituie o declarație de război împotriva Statelor Unite. Astfel a început războiul împotriva terorismului: în septembrie 2001, peste trei sferturi dintre americani au susținut acțiunea militară împotriva grupărilor teroriste din orientul mijlociu. Pe 7 octombrie, SUA a invadat Afganistanul cu scopul de a îngenunchea regimul taliban și organizația Al-Qaeda și de a-l captura pe Bin Laden. Inițial, această acțiune militară a fost extrem de bine văzută de americani, însă cu cât a trecut timpul, cu atât mai nepopulară a devenit invazia Afganistanului.
În 1973, au fost inaugurate cele două clădiri de birouri World Trade Center din centrul New York-ului, supranumite „Turnurile gemene". Acolo își aveau sediul mai multe bănci, companii de asigurări și investiții. Al-Qaeda a țintit aceste clădiri în atacurile de pe 11 septembrie 2001 pentru că erau un simbol.
Primul avion, zborul American Airlines 11, a lovit turnul nordic la ora 8:46 dimineața, moment în care mii de oameni tocmai intrau în birouri. 17 minute mai târziu, turnul sudic a fost lovit de cursa United Airlines 175.
Președintele George W. Bush se afla în Florida, unde vizita o școală primară, când a aflat despre atacurile din New York. Momentul în care acesta a fost anunțat despre al doilea atac a fost imortalizat video, devenind una dintre imaginile definitorii ale acelor zile.
În cele două avioane deturnate către Turnurile Gemene se aflau peste 140 de pasageri și membri ai echipajelor. Toți au fost uciși în urma impactului.
Atacul terorist a ucis peste 2.600 de persoane în Turnurile Gemene și în împrejurimi, cetățeni din 90 de țări. Multe dintre aceste morți ar fi putut evitate dacă echipajele de intervenție ar fi știut cum să reacționeze mai eficient - clădirile au fost evacuate prost, iar multor oameni li s-a spus să nu părăsească birourile de teama prăbușirii scărilor. Majoritatea au murit ori sufocați, ori din cauza impactului. Sute de persoane s-au aruncat în gol de la ferestre.
Norii formați în urma atacului erau plini de substanțe toxice, însă cei prezenți în acele momente nu știau acest lucru. Sute de persoane prezente în Manhattan pe 11 septembrie suferă acum de probleme de sănătate în urma inhalării acestor toxine.
Un nor de fum toxic a învăluit New York-ul în urma atacurilor teroriste. Sute de milioane de oameni din întreaga lume nu s-au putut desprinde de televizoare, urmărind șocați evenimentele zilei.
Un al treilea avion, cursa American Airlines 77, a fost deturnat către Pentagon și s-a prăbușit în peretele său vestic. În jur de 200 de persoane, dintre care 60 din avion, au fost ucise în urma impactului.
Din fericire, nu s-au înregistrat la fel de multe victime în cazul avionului care a lovit Pentagonul. Un al patrulea avion, care se îndrepta spre Capitoliul din Washington, D.C., a fost prăbușit de urgență într-un câmp din statul Pennsylvania. Au murit doar cei de la bord.
411 dintre pompierii și polițiștii care au intervenit la fața locului și-au pierdut viața în încercarea de a salva victimele de sub ruine. Cel puțin alți 4.000 de oameni dintre supraviețuitorii de la fața locului și din forțele de urgență au murit în ultimii 21 de ani, mulți dintre ei din cauza bolilor provocate de toxinele inhalate în acea zi.
Străzile din jurul Turnurilor Gemene au fost umplute cu fotografii și obiecte ale celor decedați sau dispăruți, cu steaguri americane și flori. Până în ziua de astăzi, peste o mie de victime rămân date dispărute fiindcă rămășițele lor nu au putut fi identificate.
Procesul de curățare de la „Ground Zero" a durat luni întregi.
Atacurile teroriste din 11 septembrie au avut un impact major asupra percepției americanilor despre islam. Mulți au ajuns să asocieze acestă religie cu violența, devenind suspicioși și ostili. Milioane de musulmani din Statele Unite au fost marginalizați și discriminați.
Evenimentele din 11 septembrie au schimbat definitiv relația statului american cu cetățenii săi. În lupta împotriva terorismului, supravegherea statului a crescut la niveluri fără precedent. Procedurile de siguranță la aeroporturi au devenit extrem de aspre. Imigrația către SUA a devenit extrem de strictă, iar celor din țări precum Irak sau Afganistan le este extrem de dificil să intre în SUA.
Un bărbat acoperit de cenușă, în apropierea World Trade Center.
Mulți dintre supraviețuitori au fost marcați pe viață de acest eveniment. În lunile de după atacurile teroriste, opinia publică din SUA a devenit mai pro-guvern decât a fost vreodată, susținând decizia lui George W. Bush de a începe un război îndelungat împotriva terorismului islamic.
Unul dintre cei uciși a fost pastorul Mychal Judge, care se afla la fața locului pentru a da ultima împărtășanie victimelor în condiție critică. Pastorul a fost zdrobit de o bucată de clădire care a căzut pe el.
2011: Robert Peraza, care și-a pierdut fiul în atacul terorist, îngenunchează în fața numelui acestuia pe Monumentul Victimelor.
2021: Silueta Turnurilor Gemene, comemorată iluminând spațiul gol lăsat în urma atacului terorist.
Familiile victimelor se adună în fiecare an pentru a-i comemora pe cei dragi pierduți în urma atacului terorist. Printre cei 343 pompieri decedați la fața locului, se afla și Daniel O'Callaghan, al cărui portret este ținut de fratele său Bill în timpul comemorării din 2021.
Familia pompierului Frankie Esposito, care și-a dat viața încercând să salveze victimele atacului terorist.
„Never Forget" a devenit motto-ul american în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.
Așa arată acum „Ground Zero", unde se aflau Turnurile Gemene. În stânga se află One World Trade Center, o nouă clădire de birouri. Pe spațiul gol unde se aflau bazele clădirilor, se situează acum Monumentul Victimelor.
În apropierea locului în care se aflau Turnurile Gemene, a fost construită între 2006 și 2013 o altă clădire de birouri, numită One World Trade Center după primul Turn Geamăn doborât. Noua clădire este cea mai înaltă structură din New York. În clădire se află acum birouri ale autorității porturilor, o firmă de imobiliare, și trustul mediatic Conde Nast care deține publicații precum Vogue, New Yorker și Vanity Fair.