35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl - apelul președintelui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky la memorialul de la Cernobîl, 26 aprilie 2021.

Luni, 26 aprilie s-au împlinit 35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, ocazie cu care președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut apel la comunitatea internațională să lucreze împreună pentru a asigura securitatea nucleară și a evita orice repetare a catastrofei de la Cernobîl. "Explozia de la centrala de la Cernobîl și consecințele sale au transformat lumea", a declarat el cu prilejul unei deplasări în zona de excludere care înconjoară reactorul distrus pe o rază de 30 de kilometri.

Memorialul dedicat pompierilor și angajaților care au murit imediat după explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina, 26 aprilie 2021.

Pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23, reactorul nr. 4 al centralei de la Cernobîl, aflat la circa 100 km nord de Kiev, a explodat în cursul unui test de siguranță.

Timp de zece zile, combustibilul nuclear a ars, degajând în atmosferă elemente radioactive care au contaminat, potrivit anumitor estimări, până la trei sferturi din Europa dar în special Ucraina, Belarus și Rusia, pe atunci republici sovietice.

Autoritățile sovietice au încercat să ascundă accidentul, Mihail Gorbaciov vorbind public despre el abia pe 14 mai.

Your browser doesn’t support HTML5

Cernobîl după 35 de ani: catastrofa nucleară se resimte și astăzi

În total, 116.000 de persoane au trebuit să fie evacuate în 1986 din zona din jurul centralei, care este în continuare aproape nelocuită și în ziua de azi. În anii următori, alte 230.000 de persoane au avut parte de aceeași soartă.

În patru ani, circa 600.000 de "lichidatori" au fost desfășurați la locul accidentului cu o protecție foarte scăzută împotriva radiațiilor pentru a stinge incendiul, a construi o mantie de beton care să izoleze reactorul accidentat și a curăța teritoriul din jur.

Kiev: unul din foștii „lichidatori” de la Cernobîl în fața monumentului ridicat în memoria celor care au participat la efortul de curățare a locului accidentului nuclear, Ucraina, 26 aprilie 2021.


În prezent, bilanțul uman al catastrofei este în continuare subiect de dezbatere. Comitetul științific al ONU nu recunoaște oficial decât circa 30 de morți în rândul operatorilor și al pompierilor din cauza radiațiilor puternice de după explozie. Organizația internațională pentru protejarea mediului, Greenpeace, a evaluat în 2006 la 100.000 numărul de decese provocate de catastrofă.

Minsk: manifestația „femeilor în negru” în memoria catastrofei de la Cernobîl, care a afectat în mod special Belarus. Tradiționalul marș de comemorare a accidentului a fost interzis de președintele Alexandr Lukașenka, Belarus, 26 aprilie 2021.


Centrala de la Cernobîl a continuat să producă electricitate până în decembrie 2000, când ultimul său reactor operațional a fost oprit la presiunea Occidentului.

După ani de tergiversări, o carcasă gigantică de oțel etanșă a fost instalată la sfârșitul lui 2016 deasupra reactorului distrus de explozie și a devenit operațională în 2019.