70 de ani de la moartea lui Stalin

Funeraliile lui Stalin. O coadă kilometrică ducea către Piața Roșie, pe 6 martie 1953. Mulțimea s-a adunat pentru a vedea corpul lui Iosif V. Stalin depus în sala cu coloane a Casei Sindicatelor din Moscova. 
 

Muncitorii de la o fabrică din Moscova se adună pe 6 martie „pentru a asculta anunțul morții lui Stalin". Conducătorul sovietic murise cu o seară înainte, la ora 21:50. Suferise o hemoragie cerebrală după ce văzuse filme și băuse din greu cu cercul său de apropiați.

Oamenii au stat peste noapte pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Stalin. Trupul lui fusese depus în Casa Sindicatelor, pe 6 martie. Mai multe persoane au murit în urma unei busculade care a avut lor în timp ce mulțimea se aduna pentru a vedea rămășițele lui Stalin. Un martor descrie mulțimea care striga pentru a îndepărta camioanele de care oamenii erau striviți, în timp ce un polițist disperat urla că nu a primit ordinul să mute vehiculele în care se aflau forțele de ordine.

Comuniștii sovietici de rang înalt (de la stânga la dreapta) Kliment Voroșilov, Lavrenti Beria și Gheorghi Malenkov fac parte din garda de onoare în fața sicriului lui Stalin la Casa Sindicatelor.

Stalin nu reușise să numească un succesor, iar în perioada de incertitudine de după moartea sa a avut loc o luptă în subteran pentru putere în interiorul Kremlinului, luptă care avea să se încheie cu arestarea și execuția lui Beria și cu retrogradarea lui Malenkov la conducerea unei centrale hidroelectrice din Kazahstanul sovietic. Voroșilov a scăpat relativ ușor și a murit liniștit în 1969.

Corpul neînsuflețit al lui Stalin a fost expus în interiorul Casei Sindicatelor până la 9 martie, când a fost transportat pe ultimul drum spre Piața Roșie.
 

Membri ai cercului de apropiați ai lui Stalin, inclusiv Viaceslav Molotov (în centru stânga, în negru), Malenkov (în față) și Beria (în extrema dreaptă), cară sicriul lui Stalin în afara Casei Sindicatelor pe 9 martie.

Mulți ruși își amintesc că populația trăia o durere autentică și un sentiment de incertitudine în zilele de doliu oficial. Alții, inclusiv prizonierii politici, își amintesc o atmosferă discretă și febrilă de sărbătoare. Un deținut din lagărul de muncă își amintea că: „Spărgeam permafrostul cu un târnăcop când l-am auzit pe camaradul meu spunând: Tolia, ieși afară, nenorocitul a murit! Toți deținuții din lagăr erau bucuroși, se putea observa acest lucru".

Soldați escortează trupul lui Stalin în fața Kremlinului pe 9 martie. În extrema dreaptă se află Nikita Hrușciov, care avea să iasă în curând învingător în războiul rece intern de la Kremlin și să devină liderul Uniunii Sovietice.
 

Această fotografie a cortegiului funerar al lui Stalin din 9 martie, care se îndreaptă spre Piața Roșie, a fost realizată de la un balcon al Ambasadei SUA de către maiorul Martin Manhoff din armata americană.

Sicriul lui Stalin, care avea un capac transparent pentru ca toată lumea să poată vedea fața dictatorului, trece pe lângă Ambasada SUA. Fotografiile lui Manhoff sunt considerate a fi singurele imagini color neoficiale realizate la înmormântare.
 

O fotografie realizată de Manhoff arată o formație de avioane care zboară deasupra Kremlinului în timp ce trupul lui Stalin era depus în Piața Roșie. Conducătorul sovietic a fost inițial înmormântat alături de Lenin în interiorul mausoleului din Piața Roșie.

O fotografie din 1958: numele Lenin și Stalin marchează intrarea în mausoleul din Piața Roșie. În 1961, pe fondul „de-stalinizării” și după denunțarea crimelor în masă din timpul lui Stalin, corpul acestuia a fost scos din mausoleu.

După ce corpul său îmbălsămat a fost scos din mausoleu, Stalin a fost înmormântat lângă zidurile Kremlinului, unde se află astăzi rămășițele sale.

 

Fotografii realizate de fotografi sovietici și de un observator american arată funeraliile celui mai infam dictator al URSS, așa cum au fost văzute din spatele scenei și din fața camerelor oficiale.