De ce au râs oamenii din colhozul „Kirov” de americani

Agitatorul aduce la cunoștința „oamenilor muncii” ultimile știri ale zilei. „Cultura Moldovei”, 11 iulie 1963.

În plină lună a lui cuptor 1963, „învățătorul-agitator” Gheorghe Scutaru, sosit la ora prânzului la brigada de câmp din colhozul „Kirov”, raionul Kotovski (astăzi, Hâncești), le povestea oamenilor despre „însemnătatea istorică” a plenarei CC al PCUS, din iunie același an. Stăruind amănunțit asupra luării de cuvânt la plenară a lui N.S. Hrușciov, el le aducea colhoznicilor diverse exemple despre marile succese în construcția comunismului, spre uimirea tuturor celor care vizitau Uniunea Sovietică.

Învățătorul a citat un alineat din discursul lui Hrușciov, în care acesta relata despre o nouă întâlnire a sa cu faimosul fermier american Roswell Garst, din Iova, mare cultivator de porumb. „Când am venit prima oară în Uniunea Sovietică și am trecut pe străzile Moscovei, îi spunea Garst lui Hrușciov, costumul meu era mai bun decât la alții. Dar acum, mergând prin orașul dumneavoastră, am văzut că costumul meu este, probabil, cel mai rău costum din cele pe care le-am văzut că le poartă oamenii dumneavoastră”. Spusele lui Garst l-au uns la inimă pe Hrușciov.

Un an în urmă și colhozul „Kirov” fusese vizitat de o delegație americană, dar nimeni dintre vizitatorii de peste Ocean n-a remarcat costumele sătenilor. În schimb, după ce au vizitat școala și spitalul satului, au admirat lanurile întinse și tehnica agricolă, impresionat de cele văzute, unul dintre americani a recunoscut: „Da, acum îmi dau seama că noul program al partidului vostru este realizabil și că-l veți îndeplini cu succes...”. Un alt cetățean american l-a contrazis pe loc, mai să se iște o ceartă.

După plecarea delegației, momentul acesta a servit „conducătorilor cercurilor de activitate artistică a tineretului” drept motiv pentru a delecta publicul local cu câteva scenete în care americanii erau luați în râs. Au râs cu poftă atunci oamenii din sat, uitând că râde bine cine râde la urmă ...