De ce dau faliment atâtea firme în Bulgaria?

Șantier la Marea Neagră, lângă „Nisipurile de aur” - 2016

O companie bulgară intră zilnic în incapacitate de plată. Cu o creștere de 20% a falimentelor fața de anul trecut, Bulgaria se află acum pe locul doi în UE, după Croația (46%), când vine vorba de numărul falimentelor. O cincime din companiile bulgare sunt amenințate de faliment.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce crește numărul firmelor falimentare în Bulgaria? Petio Petkov de la Sofia



Înalta îndatorare, deficitul de forță de muncă calificată și creșterea peste măsură a salariilor sunt cauzele care stau la baza problemelor financiare ale companiilor bulgare, este opinia lui Eugen Anicescu, manager „Coface” pentru Bulgaria și România.

Datele statistice vin în contradicție cu declarația Ministrului bulgar al Economiei Emil Karanikolov că în ultima perioada nici o companie bulgară nu a intrat în incapacitate de plată.

În fața Bugariei în acest clasament negativ se află numai Croația – cu o creștere a falimentelor de 42% care se datorează prăbușirii holdingului agroalimentar „Agrocor”. În Polonia creșterea este de 10,2% iar în Serbia – de 5%. În România a avut loc o scădere a numărului falimentelor.

Eugen Anicescu avertizează că ultimele majorări de salarii deseori nu au la baza creșteri corespunzătoare ale productivității muncii. Apar probleme și ca urmare a stagnării unor piețe și a deficiențelor în managementul companiilor.

În Bulgaria tendința negativă continuă și în 2019 când se merge spre o nouă creștere a falimentelor cu 20%.

Lista companiilor falimentare este condusă de TȚ-IME cu o datorie de 88 de milioane de euro, urmată de „Litex Motors” care asamblează automobile marca „Great Wall” – cu aproape 29 de milioane de euro.

La 83 000 din cele 395 000 companii bulgare este mare riscul intrării în incapacitate de plată. Cea mai mare parte sunt în comerț, construcții și în turism.

Foarte alarmantă rămâne situația în construcții. În noiembrie 2018 Comisia Europeană a avertizat că în aceasta ramură există mulți speculanți care umflă prețurile. Anul trecut vânzările de spații comerciale și de oficii au scăzut cu 80%. Pe fundalul scăderii populației se conturează probleme și în construcția de locuințe în care profitul depășește 200-300%.

Turismul a fost grav afectat de falimentul companiei britanice „Thomas Cook” și de scăderea cu 15-20% a numărului de turiști străini în comparație cu 2018. Sunt așteptate și aici falimente în lanț.