Your browser doesn’t support HTML5
Într-un comentariu pentru Agenția de știri IPN, Victor Pelin observă că într-o republică parlamentară, cum e Moldova, atribuțiile președintelui sunt mai mult protocolare. De ce atunci este atâta agitație în jurul alegerilor prezidențiale? Fiindcă actualmente atribuțiile prezidențiale sunt văzute ca fiind temporare, urmând să fie modificate, crede autorul. Între altele, Victor Pelin analizează și raportul de activitate pentru perioada 2016-2020 a președintelui Igor Dodon. „Ne-am fi așteptat ca acest raport să se refere la realizările președintelui în domeniile în care are atribuții prevăzute de legea supremă. De fapt, ni s-a prezentat ceva similar unui raport de statistică contabilă – numărul de tot felul de întâlniri sau numărul de acte pe care, oricum, avea obligația să le semneze”, scrie jurnalistul. Mai multe, pe Ipn.md
Portalul Newsmaker.md publică declarația deputatului PAS, Dumitru Alaiba, potrivit căruia Autoritatea Națională de Integritate va efectua controlul averii și intereselor președintelui Igor Dodon. Deputatul Alaiba se numără printre persoanele care au solicitat să fie verificate averile șefului statului. El susține Igor Dodon „are averi pe care nu le poate explica și fuge de ele ani la rând”. Potrivit deputatului șeful statului ar întâmpina provocări în a demonstra din ce bani a mers în vacanțe, de ce are acces la dobânzi facilitare la împrumuturi, inclusiv neconcordanțe în declararea mai multor imobile.
Analistul politic Nicolae Negru constată într-un comentariu pentru „Ziarul Național” că în campania pentru prezidențiale, alegătorilor le revine sarcina să-i forțeze pe candidați să-și demonstreze propriile calități, nu „abilitatea” de a murdări imaginea concurentului. Și tot alegătorii vor trebui să-și ia asupra lor sarcina de a vota rațional, candidați cu potențial politic, de a nu-și consuma fără rost voturile pentru cei întâmplători, lipsiți de perspectivă, care au avut destul timp să fericească poporul, dar au ratat, au fost incapabili sau nu au dorit să facă lucrul acesta până acum.
„Gazeta de Chișinău” publică un reportaj dedicat educației și care prezintă experiența mai multor instituții de învățământ – unele au ales să predea elevilor online, alții – în clasă. Aflați, bunăoară, că la Liceul Teoretic „Vlad Ioviță” din satul Cocieri studiază 251 de elevi. Administrația instituției de învățământ, împreună cu profesorii și părinții, au ales să facă lecțiile în sălile de clasă. „Mai există un alt argument. Școala online în clasele primare este imposibilă, fără prezența părintelui lângă elev în timpul orelor. Părinții trebuie să se concedieze, să facă ore online alături de elevi și să moară de foame, nu de COVID-19”, constată oarecum retoric profesorul de istorie din Cocieri, Igor Costiuc. Mai multe în reportajul semnat de Ana Sârbu pentru „Gazeta de Chișinău”.
Portalul „Sanatateinfo.md” scrie că deși pacienții din Moldova sunt obișnuiți să le „mulțumească” în mod special medicilor și asistenților medicali ori de câte ori cred de cuviință, inclusiv cu bani, există un Regulament, aprobat încă în 2013, apoi modificat în acest an, care stabilește foarte clar ce au voie și ce nu au voie oamenii să ofere drept cadouri angajaților din sistemul public, inclusiv lucrătorilor medicali. Așadar, un cadou oferit din politețe, în cadrul unei acțiuni de protocol sau chiar din proprie inițiativă, nu trebuie să depășească suma de 1 mie de lei. Important este să nu confundați cele două lucruri – valoarea unul cadou nu trebuie să depășească 1.000 de lei, adică să nu fie mai scump. În același timp, orice sumă dată medicilor, oricât de mică ar fi, reprezintă mită. Mai multe, pe Sănătateinfo.md.