De ce mai rămâne Moldova în CSI | Judecătorul român Cristi Danileț, ministrul justiției la Chișinău?

Judecătorul român Cristi Danileț la o întâlnire cu studenții, aprilie 2021

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Republica Moldova nu intenționează să părăsească Comunitatea Statelor Independente (CSI). O astfel de decizie „pripită ar putea duce la escaladare”, a comentat pentru PRO TV, prim-ministra Natalia Gavrilița, potrivit newsmaker.md. Șefa guvernului de la Chișinău a explicat că „desfacerea acestor acorduri nu se face peste noapte. Mai mult ca atât: nu cred că acum este cazul să începem să luăm decizii pripite, care ar putea duce la o anumită escaladare. Pentru noi principalul este să menținem pacea și stabilitatea și să obținem cele mai bune rezultate în aceste circumstanțe dificile pentru cetățenii noștri”.
  • Cristi Danileț ar urma să ocupe o funcție importantă la Chișinău, după ce președinta Maia Sandu i-a acordat cetățenia Republicii Moldova, scrie ziarulnational.md. Autorii îl citează pe fostul ministru al Justiției și ex-secretarul general al Aparatului Președintelui R. Moldova, Ion Păduraru, potrivit căruia Danileț ar putea ocupa funcția de ministru al justiției sau, se mai întreabă Păduraru, „șeful Institutului Național al Justiției?”.
  • „Cedându-i lui Putin o parte din teritoriul Ucrainei, Occidentul nu obține decât o amânare a războiului, nu o pace durabilă”, este de părere analistul politic Nicolae Negru. Într-un articol de opinie, publicat de ziarulnational.md, Negru consideră că „nici măcar dacă e cedată Ucraina întreagă nu există garanția păcii, căci rămân celelalte „republici” pe care Putin și toți imperialiștii ruși le consideră aparținând „lumii ruse” - Republica Moldova, Țările Baltice fiind primele ținte”.
  • Ziarul de Gardă publică o anchetă în care relatează despre cum fostul deputat Nae-Simion Pleșca a „rupt” din fondul forestier, printr-un șir de tranzacții suspecte, un teren pe care și-a ridicat o moșie, sub motivul oficial că va construi pe acel teren o „construcție agricolă”. În ultimii ani, prin scenarii similare, suprafața fondului forestier s-a redus cu 5 hectare, remarcă jurnaliștii de la Ziarul de Gardă.
  • A fost lansată o platformă online pentru pacienții care au nevoie de asistență psihologică, scrie portalul sanatateinfo.md. Platforma sanatate-mintala.md oferă posibilitatea de a găsi comod și rapid cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM), informațiile de contact, precum și serviciile oferite de CCSM. În R. Moldova activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală, unde mii de oameni din toată țara primesc consultații gratuite, beneficiază de consiliere psihologică și alte servicii care îi ajută să treacă mai ușor peste problemele psiho-emoționale cu care se confruntă.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Una dintre cele mai populare postări de pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, este reportajul realizat de TV 8, despre mama tânărului ucis de doi militari în termen acum un an într-un parc din capitală. Cei doi au fost condamnați de prima instanță la câte 13 ani de închisoare. Aceeași pedeapsă a fost menținută și de magistrații Curții de Apel, care, însă, au redus prejudiciul moral de un milion de lei, la 300 de mii. Mama și bunica victimei cred că este o pedeapsă mult prea blândă.
  • Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Moldova a fost, de asemenea, un subiect popular pe rețele. În știrea publicată de Ziarul de Gardă, este citat președintele Franței, Emmanuel Macron, care declară: „am hotărât să aducem din ce în ce mai mulți bani pentru R. Moldova, inclusiv pentru companiile din R. Moldova. Oferim mai mult de 100 de milioane de euro, inclusiv pentru a regla chestiunile de refugiați și pentru a permite accesul refugiaților la învățământ, hrană și la tot ce este nevoie. Două milioane de euro sunt mobilizați, de asemenea, pentru a ajuta reformele publice în materie de energie. Situația de criză în care se află Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu și de aceea Agenția de Dezvoltare va investi 85 de milioane de euro în materie de energie și altele”.