De ce oficialii moldoveni se interesează de investitorii din Emiratele Arabe Unite?

Igor Dodon la o întrevedere cu familia regală Al Qassimi în Emiratele Arabe Unite

Din punct de vedere economic este dificil de argumentat această insistență, spune directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

La distanţă de nici două săptămâni, premierul Pavel Filip şi preşedintele Igor Dodon vizitează Emiratele Arabe Unite. Cele două turnee au fost precedate în 2017 de alte întrevederi fie la Dubai şi Abu Dhabi, fie la Chişinău, cu şeicii din Emirate aflaţi în funcţii-cheie. Unii experţi vorbesc despre o dinamizare a relaţiilor bilaterale, mai ales că şi mărfuri agro-alimentare au început să ia calea Golfului Persic. Oficialități moldovene spun că încearcă să convingă oameni de afaceri din Emiratele Arabe Unite să investească în Republica Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce oficialii moldoveni se interesează de investitorii din Emiratele Arabe Unite?


Pe portalul Ministerului de Externe, istoricul relaţiilor bilaterale moldo-emirateze conţine mai mult de jumătate menţiuni din 2017 şi 2018. La sfârşitul lunii ianuarie, atunci când premierul Pavel Filip vizita Abu Dhabi vorbea despre „un parteneriat” dintre cele două ţări. În vara anului trecut şeful guvernului invita firmele din Emirate să „participe la privatizarea întreprinderilor de stat expuse la concurs, cum ar fi Moldtelecom, Air Moldova, întreprinderile din sectorul energetic”. Demers reiterat recent pe tărâmul Golfului Persic. Proiecte investiționale mixte vrea şi președintele Igor Dodon aflat în vizită la Abu Dhabi.

În ultimii ani, ex-premierul Iurie Leancă a tatonat terenul, interesându-se de statele din Golful Persic. În august 2013, după întrevederea cu directorul companiei Fly Dubai, el anunța lansarea curselor directe Chişinău-Dubai. Peste un an, actualul vicepremier Iurie Leancă a vizitat Qatarul, stat învecinat cu Emiratele Arabe Unite. Din acea delegaţia a făcut parte şi ex-vicepremierul Eugen Carpov, fost ministru adjunct la externe, actualmente deputat care face parte din majoritatea parlamentară.

Carpov spune că şi atunci delegaţia, ce a inclus şi oameni de afaceri, a încercat să stabilească relaţii economice cu o lume nouă pentru Republica Moldova. El este de părere că orice zonă geografică trebuie să fie explorată. În anii 1990-2000, pentru Moldova erau prioritare ţările europene şi America, acum a venit timpul lumii arabe, afirmă Eugen Carpov.

„Este deschiderea spre o nouă regiune, cu o nouă piaţă şi cu noi posibilități. Cred că autoritățile fac bine că încearcă să deschidă ușile. Lumea arabă nu este o lume simplă, relaţiile cu statele respective sunt specifice, diferă de statele de pe continentul european, de exemplu, deci e nevoie de multă meticulozitate pentru a genera încredere din partea partenerilor, astfel creând căi, în primul rând, pentru oamenii de afaceri care să ajungă acolo, să putem să exportăm pe pieţele lor, să atragem investiții, pentru că știm că în statele din regiunea respectivă există bani liberi pe care oamenii de afaceri de acolo încearcă să-i plaseze pe pieţe interesante. De ce Republica Moldova să nu fie o asemenea piaţă?”

Presa a scris că în iarna lui 2016 la Dubai ar fi aterizat şi liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc, iar în primăvara anului trecut pe acelaşi tărâm au poposit preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, un apropiat al lui Plahotniuc, şi fost ministrul economiei Octavian Calmâc. De asemenea, în 2017 şeicii responsabili de externe şi economie au vizitat Chişinăul.

De ce în ultima vreme guvernanții şi-au orientat eforturilor spre Emiratele Arabe Unite ca ţară-sursă de investiţii? Unii adversari politici ai democraților au sugerat că oligarhul Vladimir Plahotniuc ar avea interese de afaceri în acea zonă, iar Emiratele sunt cea mai comodă destinaţie de a duce banii, unde nimeni nu te întreabă despre proveniența lor.

Din punct de vedere economic, este dificil de argumentat insistența demnitarilor moldoveni de a atrage capital anume din Emiratele Arabe Unite, spune directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor. Sunt atâtea ţări cu care Republica Moldova are stabilite relaţii economice şi comerciale, de la care poate prelua know-how şi tehnologii, mai spune expertul.

„Nu este o sursă de capital integru, deoarece este inclusă în lista neagră a paradisurilor fiscale de către Uniunea Europeană, deoarece sunt dubii întemeiate referitor la integritatea acestui capital. UE a plasat această ţară în lista neagră deoarece nu se conformează standardelor de transparenţă, respectiv există risc ca potenţialul influx de capital să servească unor interese obscure şi mai puţin dezvoltării ţării. Şi eu sper să nu fie legate cu iniţiativa de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor, pentru că aceasta ar compromite şi mai mult această iniţiativă şi ar servi iarăşi drept o portiţă pentru intrarea în Republica Moldova a capitalului din surse neclare.”

Experţi în domeniu întrevăd două riscuri majore în acest sens: eventuala albire în Emiratele Arabe Unite a banilor fraudaţi din băncile falimentate şi rămânerea Republicii Moldova în zona „spălătoriei de bani”. Banii din Emirate nu pot ajunge în state europene şi ar avea nevoie de o ţară de tranzit.