Rusia a pierdut până acum peste 650 de tancuri și alte aproximativ 3.000 de vehicule blindate și echipamente grele în invazia sa din Ucraina. Experții pun pierderile pe seama armelor antitanc avansate date Ucrainei de țările occidentale, a strategiei slabe, a moralului scăzut al trupelor rusești și a defectelor de proiectare.
Ucraina spune că Rusia a pierdut aproape 1.200 de tancuri, număr care nu poate fi verificat din surse independente. Cu toate acestea, blogul militar și de informații Oryx, care numără pierderile de echipamente militare rusești în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din prima linie, spune că Rusia a pierdut, până la data de 13 mai, 664 de tancuri și aproximativ 3.000 de alte vehicule blindate și echipamente grele.
Echipament abandonat
Din cele 664 de tancuri pe care Rusia le-a pierdut în Ucraina, 283 au fost abandonate sau capturate.
Acest lucru spune multe despre operațiune: informațiile slabe au făcut ca ofițerii de comandă ruși să nu-și poată planifica operațiunile ofensive în mod corespunzător, iar nucleul personalului militar este alcătuit în mare parte din recruți – aproximativ 80% – care nu sunt pregătiți profesional pentru a folosi echipamentul.
De asemenea, forțele invadatoare se așteptau ca ucrainenii să-i primească cu brațele deschise, ceea ce, după cum știm, nu s-a întâmplat, iar numărul mare de victime în primele zile și săptămâni de invazie a afectat moralul trupelor ruse, care și-au părăsit adesea pozițiile lăsând echipamentul în urmă.
De fapt, atât de mult echipament militar rusesc a fost lăsat abandonat, încât autoritățile ucrainene chiar au declarat că oricine a intrat în posesia unui astfel de echipament nu trebuie să îl declare în scopuri fiscale.
Videoclipurile făcute de amatori cu tancuri rusești și alte vehicule blindate remorcate pe câmp și prin sate au devenit virale pe rețelele de socializare. Vehiculele militare sunt de obicei abandonate, stricate sau fără combustibil și predate forțelor armate ucrainene.
Your browser doesn’t support HTML5
Echipament distrus
În ceea ce privește echipamentul care a fost pierdut în luptă, războiul din Ucraina a scos la iveală defecte fundamentale de design și materiale învechite sau de calitate inferioară în echipamentele rusești.
Turelele tancurilor care au fost aruncate în aer și acum zac în ruine la câțiva metri de dărâmăturile tancului explodat indică o problemă de proiectare cunoscută sub numele de defectul „Jack-in-the-box”.
Multe tancuri rusești, inclusiv T-72, care a fost utilizat pe scară largă în invazia Ucrainei, au un sistem de muniție automat de „reține și încărcă”.
Obuzele sunt plasate într-o magazie inelară în interiorul turelei și mai multă muniție este stocată sub locurile membrilor echipajului. Atunci când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil, cum ar fi partea superioară a tancului, unde armura este mai subțire, muniția poate exploda și produce o reacție în lanț care pulverizează echipajul și aruncă turela de pe tanc.
Strategie slabă
Armata Rusă operează prin unități de luptă autonome cunoscute sub numele de grupuri tactice de batalion (BTG), compuse din tancuri, infanterie și artilerie.
Aceste unități sunt concepute pentru a ataca rapid cu multă putere, așa că sunt formate din multe vehicule blindate, dar puține trupe de infanterie oferă protecție pentru a escorta și a riposta în cazul în care coloana blindată este atacată.
Unitățile rusești pot provoca multe daune, dar tacticile ucrainene eficiente, asociate cu armele antitanc furnizate de Occident, au dat Rusiei o lovitură masivă.
Arme antitanc date Ucrainei de țările occidentale
Multe tancuri rusești sunt echipate cu o armură reactivă concepută pentru a absorbi impactul rachetelor. Cu toate acestea, javelinele fabricate în SUA, de exemplu, sunt echipate cu două focoase: primul aruncă în aer armura reactivă, în timp ce al doilea pătrunde în corpul de dedesubt.
Alte arme s-au dovedit extrem de eficiente împotriva echipamentelor rusești. Drona Bayraktar TB2, fabricată în Turcia, are capabilități unice de a detecta și identifica ținte de la o distanță de până la 50 de kilometri.
Până în prezent, peste 30 de țări au oferit ajutor financiar și militar Ucrainei.
Aprovizionarea s-a limitat la arme, muniție și echipamente defensive precum sistemele antitanc și antiaeriene, deoarece membrii NATO se tem că furnizarea de echipamente ofensive mai grele, cum ar fi avioanele de luptă și tancurile, ar putea duce la un conflict direct cu Rusia.
O lovitură pentru Rusia
Înainte de a invada Ucraina - și anume prin implicarea sa în războiul din Siria - armata rusă și-a construit o reputație că ar fi puternică, eficientă și avansată din punct de vedere tehnologic.
Dar opțiunea de a invada Ucraina s-a dovedit a fi o greșeală gravă de calcul: în ciuda faptului că este depășită numeric cu mai mult de 5 la 1, armata ucraineană se pregătește pentru invazie din 2014. Armata sa este bine antrenată și înarmată decent.
Ceea ce ar fi putut fi o mare cascadorie publicitară a devenit mai degrabă o situație jenantă pentru Rusia, al cărei echipament nu poate rezista tacticilor Ucrainei și echipamentelor furnizate de NATO: cine pe lumea asta ar vrea să se afle în interiorul unui tanc de fabricație rusească?
Material realizat de Carlos Coelho, text tradus și adaptat de Europa Liberă România, infografice traduse și adaptate de Ștefan Grigoriță.