2018: De ce sînt pesimiști românii?

Oamenii sunt nemulțumiți de schimbările făcute în justiție, de modificările din Codul Fiscal și în general de guvernare.

Pesimismul românilor înregistrează un minim istoric, potrivit datelor Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). 46% dintre români cred că anul viitor le va merge mai prost, în vreme ce optimiștii abia dacă depășesc un sfert din populația țării. Segmentul cel mai pesimist este ocupat de persoanele active, cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani. Din analiza șefului IRES, Vasile Dâncu, rezultă că prin comparație cu anul trecut lucrurile par să se fi degradat foarte mult: acum un an „optimismul era prevalent”, fiindcă peste 40% dintre români credeau că vor trăi mai bine, 54% spuneau că „2017 va fi mai bun decât 2016”, iar „criza politică” era doar pe locul patru între fricile românilor, după teama de a nu avea un loc de muncă, frica de boală și un război în zonă.

Oamenii sunt nemulțumiți de schimbările făcute în justiție, de modificările din Codul Fiscal și în general de guvernare. Un sfert dintre români consideră că evenimentul major al anului care a trecut a fost schimbarea legilor justiției. Pentru cei trecuți de 35 de ani cel mai important lucru întâmplat în 2017 a fost moartea Regelui Mihai, iar pentru cei sub 35 de ani protestele din ianuarie-februarie au reprezentat evenimentele cele mai importante.

Rezultă că doar o minoritate este interesată de statul de drept, în vreme ce îngrijorările celorlalți sunt, prin tranzitivitate, mai degrabă orientate spre chestiuni mai puțin abstracte, cum ar fi de exemplu, nivelul salariilor în raport cu creșterea prețurilor.

Așteptările mari de la finele anului trecut, după ce PSD câștigase alegerile cu aproape 50%, s-au transformat destul de repede în temeri, oamenii nu mai încredere în promisiunile politicienilor și peste trei sferturi socotesc că țara merge într-o direcție greșită. PSD și ALDE, cele două partide aflate la guvernare și-au pierdut credibilitatea majorității, devreme ce aproape 60% dintre români sunt nemulțumiți de felul în care trăiesc.

România intră în noul an sub zodia lipsei de speranță, pentru că din patru persoane una este optimistă și trei sunt pesimiste. Acest lucru pare în contradicție cu firea românului care tinde să vadă mai mult partea plină a paharului, decât cea goală.

O cercetare făcută de IRES astă vară scoate la iveală această tendință, fiindcă aproape 70% dintre români s-au declarat firi optimiste și foarte optimiste. Chiar și la întrebarea privitoare la cum vor fi peste zece ani, peste 80% socotesc că familia lor va fi mai bine și peste 50% sunt optimiști în ceea ce privește România. Același studio al IRES scoate însă la iveală că majoritatea românilor își pun viitorul în mâinile lui Dumnezeu: astfel 63% susțin că „oamenii ar trebui să-și facă planuri de viitor”, dar în același timp 52% consideră că „doar Dumnezeu poate decide viitorul nostru”.

Așadar, optimismul românilor este strâns legat de performanțele guvernării, în vreme ce așteptările lor au legătură în mare măsură și cu divinitatea: o tradiție pe care o regăsim în „sufletul românesc” studiat acum aproape o sută de ani de Constantin Rădulescu Motru în Psihologia poporului român.