De ce vine patriarhul Kiril al Rusiei la București

Patriarhul Kirill

La București s-a anunțat că luna viitoare urmează să vină în vizită patriarhul rus Kirill. Va fi prima vizită a unui cap al bisericii ortodoxe ruse în România după căderea comunismului. Cum s-a convenit vizita și care sunt așteptările?

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la București

La aniversarea unui deceniu de când conduce Biserica Ortodoxă Română, Daniel l-a invitat pe Kiril, patriarhul Rusiei să sărbătorească împreună.

Cei doi au biografii similare și un parcurs asemănător în perioada regimului comunist. Kiril, la fel ca patriarhul Daniel, a petrecut timp îndelungat în afara țării, a călătorit mult, a stabilit numeroase contacte cu prelați ortodocși stabiliți în Occident și a urcat rapid ierarhiile din interiorul bisericii. Datorită acestor succesiuni de fapte, Kiril a fost suspectat că ar fi colaborat cu KGB, iar Daniel că ar fi avut legături cu Securitatea.

Înainte să fi împlinit 30 de ani, Kiril a fost trimis de Moscova la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva. În aceeași perioadă, tânărul Daniel preda la Institutul Ecumenic din Elveția, unde ajunsese director adjunct. E puțin probabil ca cei doi înalți prelați să nu se fi întâlnit înainte de 1990 în peregrinările lor prin Occident, unde s-au deprins cu ecumenismul, au învățat să nu-și asculte doar propriile voci și s-au rafinat în arta negocierii. Cu toate acestea, amândoi au rămas destul de conservatori.

De la căderea comunismului, patriarhii celor mai mari două biserici ortodoxe din lume, cea rusă și cea română, nu s-au mai întâlnit niciodată

Patriarhul Kiril al Rusiei are 70 de ani, iar Daniel 66. Kiril este șeful bisericii ruse din 2009, iar Daniel al Bisericii Ortodoxe Române din 2007. Nu au existat întâlniri oficiale între cei doi, dar bisericile sunt în contact permanent. Acum trei ani mitropolitul Ilarion (Alfeyev) de Volokolamsk, șeful Departamentului de Relații Internaționale al Bisericii Ortodoxe Ruse, a avut o vizită de succes în România. Ilarion a venit sub pretextul lansării unor volume recent traduse, dar a ținut o conferință în Aula Universității Al.Ioan Cuza din Iași și a oficiat o slujbă împreună cu mitropolitul Iașilor, Teofan, la care au fost peste 5000 de oameni.

Principalul său mesaj a fost să combată idea occidentală că ne-am afla într-o epocă post-creștină și să-și convingă auditoriul că Biserica Ortodoxă face parte activă din societate.

Spre deosebire de înalții prelați ruși, Daniel intervine public doar în momentele cheie, așa cum a fost cel dinaintea alegerii președintelui Klaus Iohannis, când acesta era acuzat că nu merită să fie președinte fiindcă nu e ortodox. Patriarhul român a făcut atunci apologia ecumenismului și a adus aminte că Regele Carol I, atât de iubit de români pentru reformele făcute, nu era nici el ortodox.

În rest, Patriarhul Daniel preferă tăcerea, atât în ceea ce privește trecerea tot mai multor români din Estul țării la vechiul rit al Bisericii Ortodoxe Ruse, cât și a influenței ortodocșilor ruși în Republica Moldova.

Întâlnirea dintre Kiril și Daniel programată pentru luna viitoare și confirmată de toate părțile este o premieră, fiindcă de la căderea comunismului, patriarhii celor mai mari două biserici ortodoxe din lume, cea rusă și cea română nu s-au mai întâlnit niciodată într-o astfel de vizită fastuoasă.

Venirea lui Kiril în România ar putea fi urmată de o deschidere politică spre Rusia, după o perioadă destul de lungă de îngheț în relațiile româno-ruse, fiindcă deși bisericile sunt separate de stat prin lege, legăturile lor cu lumea politică n-au încetat niciodată în această parte a lumii, unde încă funcționează tradiția bizantină.