De ce își cheamă Maia Sandu concetățenii la o mare manifestație proeuropeană

Președinta Maia Sandu a chemat cetățenii să se alăture unei manifestații de amploare în PMAN, în susținerea parcursului european al R. Moldova

Președinta Maia Sandu a cerut concetățenilor să participe la un mare miting la Chișinău, pe 21 mai, pentru a „spune lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi”, în ciuda protestelor antiguvernamentale care ar fi organizate de „o grupare de hoți, plătită cu bani murdari”.

„Vă îndemn să ne manifestăm, ca popor, decizia clară de a fi parte a familiei europene”, a spus președinta Sandu într-un discurs transmis online și de televiziunea publică, la o oră de mare audiență, pe 10 aprilie.

Evenimentul „Adunarea Națională Moldova Europeană” ar urma să aibă loc cu 10 zile înainte de un summit al Comunității Politice Europene pe care Republica Moldova îl va găzdui pe 1 iunie și la care sunt așteptați lideri din 44 de țări europene și șefii instituțiilor Uniunii Europene.

„Probabil vine un moment oportun acum, pentru că actuala guvernare a anunțat că până la sfârșitul anului vrea să treacă la negocieri directe privind aderarea Republicii Moldova la UE”, a spus Europei Libere analistul politic, Victor Ciobanu.

R. Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, urmând Ucraina și Georgia, la scurt timp după ce Rusia a declanșat invazia la scară largă în Ucraina.

Pentru a putea deschide în acest an negocierile de aderare cu UE, autoritățile moldovene trebuie să îndeplinească mai multe recomandări primite de R. Moldova odată cu statutul de țară candidată, în special în domeniul justiției. Surse de la Bruxelles au spus Europei Libere că cel mai probabil Comisia Europeană va deschide negocierile de aderare cu R. Moldova până la sfârșitul acestui an.

### Vezi și... ### Trilaterala Iohannis - Scholz - Sandu | „Suntem alături de Republica Moldova, supusă tentativelor de subminare”

Un „referendum altfel”, pentru a arăta raportul de forțe între putere și rivalii ei

Șefa statului a folosit un limbaj aspru la adresa protestelor organizate începând din toamna lui 2022 de Partidul Șor și aliații săi, în spatele cărora autoritățile văd o tentativă a Rusiei de răsturnare a puterii de la Chișinău cu ajutorul unor „bani murdari”, în contextul războiului purtat de Rusia contra Ucrainei.

„S-ar părea, dintr-o parte, că aceste grupări care vor să ne fure libertatea, care vor să ne blocheze viitorul, care vor să ne distrugă pacea și buna înțelegere, țipă mai tare decât se aude vocea poporului”, a spus Sandu.

Cu adunarea din luna mai, șefa statului ar vrea să arate într-un mod cât mai convingător un cu totul alt raport de forțe în societatea moldoveană, crede analistul Victor Ciobanu.

„Va transmite cu siguranță un semnal în exterior, dar și în interior avem nevoie de o demonstrație explicită a raportului de forțe între pro-europeni și anti-europeni sau pro-ruși (...). Va fi un fel de referendum altfel, care va trebui să demonstreze și marea diferență de greutate în favoarea populației care vrea în UE”, a spus analistul, susținând pe de altă parte că, atunci când adunările cetățenești sunt organizate de putere, acest lucru „nu arată prea frumos”.

### Vezi și... ### Premierul Poloniei, la Chișinău: „Înțelegem ce înseamnă respirația fierbinte a ursului rusesc”

Opoziția vizată nu răspunde imediat

Rivalii șefei statului nu au reacționat imediat la discursul Maiei Sandu, în care ea a mai adus aparent critici și fostului președinte pro-rus, Igor Dodon. Judecat pentru mai multe presupuse crime, inclusiv pentru corupție și trădare, acesta a vorbit într-un recent discurs în autonomia găgăuză despre faptul că „ai noștri sunt aproape”, explicând ulterior că a avut în vedere speranțele unei victorii a socialiștilor la alegerile locale, nu o invazie rusească în R. Moldova.

„Acești oameni care și-au vândut țara sunt gata acum să vadă satele și orașele noastre făcute una cu pământul numai pentru ca ei să poată reveni la putere”, a mai spus șefa statului în discursul citit de pe prompter.

Imagini înregistrate de serviciile de streaming online au surprins-o pe șefa statului plângându-se, atunci când credea că nu mai este înregistrată, pe probleme tehnice ale prompterului, care au forțat-o să-și citească „pe silabe” ultimele pasaje ale discursului.

### Vezi și... ### Surse de la Bruxelles: R. Moldova va primi în acest an undă verde pentru a deschide negocierile de aderare la UE