Papa Francisc a lansat duminică, 25 decembrie, un apel la încetarea războiului „fără sens” din Ucraina, în tradiționalul său mesaj de Crăciun din bazilica Sfântul Petru de la Vatican.
Suveranul pontif a avertizat, de asemenea, că acest conflict, care durează de 10 luni, agravează penuria de alimente din întreaga lume, cerând să înceteze practica de a utiliza „hrana ca armă”.
### Vezi și... ### Papa Francisc: „Să avem un Crăciun mai umil și să trimitem ce economisim ucrainenilor”Șeful Bisericii Catolice s-a adresat miilor de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru, unii dintre ei arborând steaguri ucrainene, înainte de a rosti binecuvântarea "Urbi et Orbi" ("către oraș și lume").
El a făcut apel în mod repetat la pace de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, condamnând războiul, dar încercând să mențină un dialog fragil cu Moscova.
În discursul său de la balconul Catedralei Sfântul Petru, el a amintit de „frații și surorile noastre ucrainene care trăiesc acest Crăciun în întuneric și frig, departe de casele lor”. „Fie ca Domnul să ne inspire să oferim gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe toți cei care suferă și să lumineze mințile celor care au puterea de a reduce la tăcere tunetul armelor și de a pune capăt imediat acestui război fără sens!” a spus suveranul pontif.
„În mod tragic, preferăm să ascultăm alte povețe, dictate de moduri de gândire lumești”, a adăugat, amintind „cu durere” că „furtunile înghețate ale războiului continuă să copleșească umanitatea".
El a făcut apoi referire la numeroase țări aflate în dificultate în acest Crăciun, fie din cauza unui conflict sau a unei alte crize, de la Afganistan la Yemen, Siria, Myanmar, conflictul israeliano-palestinian, Liban și Haiti.
Hrana, ca armă de război
Pentru prima dată, el a făcut apel și la „reconciliere” în Iran, care este zguduit în ultimele trei luni de protestele în fruntea cărora s-au pus femeile.
De asemenea, papa i-a îndemnat pe cei care sărbătoresc Crăciunul să își amintească de toți cei „care suferă de foame în timp ce zilnic se irosesc cantități uriașe de alimente, iar resursele sunt cheltuite pe arme”.
„Războiul din Ucraina a agravat și mai mult această situație, punând popoare întregi în pericol de foamete, în special în Afganistan și în țările din Cornul Africii”, a spus el.
„Știm că orice război provoacă foamete și exploatează alimentele ca armă, împiedicând distribuirea lor către oamenii care suferă deja. În această zi, să învățăm de la Prințul Păcii (Iisus Hristos) și, începând cu cei care dețin responsabilități politice, să ne angajăm să facem din hrană exclusiv un instrument de pace,” a mai spus papa Francisc.
Nu este prima dată când papa Francisc avertizează asupra faptului că hrana a fost transformată în armă de agresiunea Rusiei în Ucraina. Acum o lună, Papa Francisc spunea că ucrainenii suferă din cauza „martiriului agresiunii” și a comparat războiul Rusiei în Ucraina cu „genocidul teribil” din anii 1930, când regimul comunist sub conducerea liderului sovietic Iosif Stalin a provocat foamete în țară. Francisc evoca astfel Holodomorul, sau moartea prin înfometare, care a ucis milioane de ucraineni.
Deși acuzat de unii că nu s-a exprimat explicit împotriva agresiunii Moscovei, Papa a avut susținut un discurs anti-război, condamnând atrocitățile produse în Ucraina de armata invadatoare.
Cu doar o zi înainte de începutul invaziei, papa Francisc a fost la Ambasada Rusiei de la Sfântul Scaun pentru a-și exprima îngrijorarea față de războiul din Ucraina. Era prima vizită a unui papă la o misiune diplomatică în timpul unui conflict. „Le cer tuturor părților să se abțină de la orice acțiune care ar putea cauza și mai multă suferință populației”, spunea Suveranul Pontif pe 23 februarie, la încheierea audienței sale generale săptămânale.
Apoi, în martie, tot în timpul unei predici, de la același balcon al bazilicii Sfântul Petru de la Vatican. papa spunea că „din nefericire, agresiunea violentă împotriva Ucrainei nu încetinește”. Ulterior a spus că ar vrea să se întâlnească cu Putin pentru a-i cere să înceteze războiul și i-a transmis patriarhului Kirill să nu devină „băiatul de altar al lui Putin.”