100 de cupluri infertile din Chișinău vor putea face gratuit procedura de fertilizarea in vitro

Datele statistice arată că aproximativ 20% din cuplurile din R. Moldova nu pot avea copii.

Municipalitatea vrea să sprijine financiar 100 de cupluri și femei solitare din capitală pentru a efectua procedura de fertilizare in vitro. Direcția asistență medicală și socială a pregătit un program municipal de reproducere asistată, care se află la etapa de proiect. Documentul a fost în dezbateri publice până pe 23 octombrie și urmează să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău.

Potrivit proiectului, banii vor fi alocați cuplurilor infertile fără copii și femeilor solitare, cu venituri modeste, care au viză de reședință în Chișinău. Autoritățile locale argumentează inițiativa prin faptul că tot mai multe cupluri din R. Moldova sunt infertile, iar sprijinul acordat va spori natalitatea și va întineri populația în municipiul Chișinău.

Datele statistice arată că aproximativ 20% din cuplurile din R. Moldova nu pot avea copii. În municipiul Chișinău, aproximativ 30.000 de cupluri au probleme de fertilitate.

„La prima etapă, ne-am propus să susținem familiile cu venituri mici, familiile vulnerabile, care nu-și permit aceste proceduri costisitoare. Ne propunem ca acesta să devină un program anual, finanțat constant din bugetul municipal, pentru a spori natalitatea”, a declarat pentru Europa Liberă Boris Gîlca, șeful Direcției municipale asistență medicală și socială.

### Vezi și... ### Maternitatea surogat, în afara legii. Deputații n-au vrut „să deschidă cutia Pandorei”

O comisie va evalua și va aproba timp de o lună dosarele depuse de cuplurile care solicită asistență pentru realizarea procedurii FIV. Beneficiarii vor putea alege una din cele patru instituții medicale private din R. Moldova care oferă astfel de servicii.

Pentru realizarea programului, din bugetul municipal vor fi alocate pentru anul viitor 6 milioane de lei, care vor merge pe medicamente, stimulare ovariană, consumabile și servicii medicale.

Totodată, începând cu anul 2017, Ministerul Sănătății derulează un program național de finanțare a procedurilor FIV. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în ultimii 3 ani au fost realizate prin acest program 150 de proceduri FIV, pentru care s-au alocat circa 4,7 milioane de lei.

CNAM acoperă doar costul procedurii în sine, care se cifrează la 31.729 de lei. Celelalte proceduri, investigații și medicamente sunt achitate de familii, astfel încât costurile se pot dubla.

Procedura FIV este recomandată femeilor care nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală, rata de succes fiind de 40 la sută.