De la deținuți la infanterie: Condamnații ucraineni răspund chemării Kievului la arme

Un deținut ucrainean eliberat condiționat antrenându-se într-o locație nedezvăluită din centrul Ucrainei, în iulie.

În timp ce cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial continuă, membrii Batalionului 1 de asalt „Da Vinci” din Ucraina pregătesc foști deținuți pentru lupta împotriva forțelor ruse.

Pentru a fi eligibili pentru serviciul militar, deținuții trebuie să treacă un interviu, un examen medical și o revizuire a condamnărilor lor.

„Nimeni nu vă va trimite ca pe niște miei la abator. Nouă ne pasă de oamenii noștri”, le spune comandantul unității recruților recent eliberați din închisori, când aceștia sosesc pentru instruirea militară.

La mai bine de doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, Ucraina se confruntă cu un deficit de oameni.

Tehnici de prim ajutor sunt demonstrate pe un recrut care a fost condamnat pentru omor prin imprudență.

Peste 3. 000 de deținuți au fost eliberați condiționat și repartizați în unități militare, după ce recrutarea lor a fost aprobată de parlament printr-o lege de mobilizare controversată.
 

Alte mii de persoane s-ar putea califica pentru noul program.

Condamnații eliberați condiționat sunt învățați cum să dezasambleze și să asambleze o pușcă Kalașnikov.

Persoanele vinovate de viol, agresiune sexuală, uciderea a două sau mai multe persoane sau infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei nu au voie să slujească.



 

Înainte de a fi trimiși în prima linie, foștii deținuți trebuie să participe la un curs de luptă de cinci săptămâni.

Ei se antrenează și în lupte urbane.
 
Dacă vor încerca să evadeze, li se va adăuga la sentința de bază alți 8 - 10 ani. 

Condamnații eliberați condiționat trebuie să rămână în unitățile lor în primele 12 luni de serviciu militar.

„Am fost un băutor înrăit, înglodat în datorii. Acum regret foarte mult,” spune un recrut cu indicativul „Ian”, care a fost închis pentru vătămare corporală.

Foștii deținuți beneficiază de tratament egal cu soldații obișnuiți, inclusiv de salariu plătit și de timp liber programat. De asemenea, li se permite deplasarea nesupravegheată în cadrul centrului de instruire.

Noii recruți fac o baie într-o duminică, singura lor zi de odihnă și recreere.

Oficialii ucraineni au subliniat că, spre deosebire de recrutarea de către Rusia a condamnaților pentru celebrul grup de mercenari Wagner, care au fost aruncați rapid în cele mai nimicitoare bătălii, programul ucrainean vizează integrarea condamnaților în unități obișnuite de pe linia frontului.

Confruntându-se cu o lipsă acută de soldați pe câmpul de luptă, Ucraina recrutează pentru prima dată deținuți din închisorile sale.