De la dezoligarhizare la… peseremizare

Realitatea (trist-ridicolă) cu amănuntul, văzută de Iulian Ciocan

Your browser doesn’t support HTML5

De la dezoligarhizare la… peseremizare - Iulian Ciocan



Vă mai amintiţi, cîtă gălăgie s-a făcut după fuga lui Plahotniuc şi cît de tare era rostit cuvîntul DEZOLIGARHIZARE? Şi PSRM, şi ACUM ne vorbeau cu însufleţire despre dezoligarhizarea care urma să cureţe toate instituţiile statului. Ei bine, la doar cîteva luni, cei de la ACUM au pierdut puterea, iar PSRM şi PD-ul dispărutului Plahotniuc au creat un nou guvern. Şi asta a fost toată povestea dezoligarhizării? Păi, ea nici nu a început, ca să fim sinceri. Nici nu a început şi deja ne luăm rămas bun de la ea. E şi trist, e şi ridicol-grotesc.

Acum că s-a terminat dezoligarhizarea, ce vom avea? Păi, începe se pare o nouă epocă. Una a peseremizării, a înălţării partidului tutelat de Igor Dodon. PSRM are în această clipă o pondere şi o anvergură nemaipomenite. A dispărut Plahotniuc, cel care îl cam timora pe Igor Dodon, iar PD-ul fără Plahotniuc va fi mult mai cooperant şi mai jovial. Chişinăul a fost cucerit de socialistul Ceban. Iar mai mult de jumătate dintre miniștrii noului guvern sunt foști consilieri ai președintelui Igor Dodon, iar unii, inclusiv premierul Chicu, au făcut parte din vechea guvernare condusă de PD.

ACUM a fost dat la o parte, iar în noua combinaţie PSRM-PD prima vioară va fi PSRM. Niciodată nu a mai avut Igor Dodon şi coechipierii săi atîta putere. Niciodată nu a fost PSRM atît de impunător. Cine îşi putea imagina aşa ceva în luna mai? Aşadar, peseremizarea a început. Ce înseamnă ea cu adevărat vom vedea mai bine peste cîteva luni. Va fi interesant.