De la Tiraspol, fosta procuroare Victoria Furtună și-a anunțat candidatura la prezidențiale

În clipul în care își anunță intenția de a candida la prezidențialele din această toamnă, fosta procuroare anticorupție, Victoria Furtună, ține în mâini un porumbel.

Fosta procuroare anticorupție, Victoria Furtună, a anunțat că va candida independent în alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Ea a făcut anunțul într-un clip video filmat în centrul orașului Tiraspol, unde apare cu un porumbel în mâini, având pe fundal monumentul unui comandant militar rus.

„Sunt sigură că cunoștințele mele profesionale și abilitățile de lider vor aduce pace, liniște și prosperitate în casa noastră comună - Republica Moldova”, a spus fosta procuroare.

În clipul său video, filmat aparent în Piața Suvorov din Tiraspol, ea susține că actuala guvernare de la Chișinău ar urmări să atragă Republica Moldova în războiul din Ucraina, inclusiv prin dezghețarea conflictului din regiunea separatistă transnistreană.

„Voi face tot posibilul pentru ca războiul să nu vină în casa noastră comună”, a spus Victoria Furtună.

Acuzații similare cum că actuala guvernare de la Chișinău ar urmări să atragă țara în război sunt lansate cu regularitate de oficialități de la Moscova și propaganda rusă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Autoritățile moldovene au respins în repetate rânduri aceste speculații, reafirmând, totodată, opțiunea sa pentru soluționarea exclusiv pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

Victoria Furtună este al doilea candidat la prezidențiale care vine din sistemul procuraturii, după ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care la fel, candidează ca independent, dar este susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova.

Furtună și-a început cariera de procuror în 2008, iar din 2016 a fost numită procuror anticorupție.

În martie, ea și-a anunțat plecarea din sistem, lansând mai multe acuzații la adresa unor instituții din sistemul justiției, despre care spunea că ar fabrica dosare împotriva judecătorilor și procurorilor. Acuzațiile nu au fost comentate de instituțiile vizate.

Peste o lună după demisie, ea a fondat o asociație obștească, despre care a spus că este dedicată prevenirii și combaterii corupției.

Până în prezent, 12 candidați (inclusiv Victoria Furtună) și-au anunțat intenția de a participa la prezidențialele din toamnă.

Politicienii care vor să candideze la președinție pot începe colectarea semnăturilor în sprijin și depune cereri de înregistrare în perioada 21 august – 20 septembrie, iar din acea zi va începe campania electorală atât pentru prezidențiale, cât și pentru referendumul republican constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană.

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru integrarea europeană a R. Moldova vor avea loc în aceeași zi, pe 20 octombrie 2024.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te