Incident armat la sediul „MGB” de la Tiraspol (hartă) | La Chișinău, Biroul pentru reintegrare se declară îngrijorat

Imagini apărute în rețelele de socializare online înfățișează intervenția miliției și pompierilor transnistreni la sediul „MGB” de la Tiraspol, în urma incidentului din 25 aprilie 2022

Miliția din regiunea transnistreană spune că sediul așa-numitului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol a fost atacat luni, în jurul orei 17.00. Clădirea a fost avariată la etajele superioare.

Miliția transnistreană a postat un comunicat și imagini în rețeaua Telegram.

Martorii oculari spun că s-au auzit zgomote puternice, iar în clădirile de locuințe din vecinătate au fost geamuri sparte. Nu există informații despre eventuale victime. Circulația în preajma clădirii a fost oprită.

Iată locația aproximativă a incidentului:

Afișează mai mult

La fața locului au sosit salvatorii și pompierii. Autoritățile separatiste au informat că atacul s-ar fi făcut cu aruncătoare cu grenade. Un asemenea obiect apare în fotografiile de la fața locului.

La Chișinău, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) s-a întrunit în ședință de urgență, relatează TV8. Directorul SIS , Alexandru Esaulenco a declarat că serviciul colectează informații . „Preventiv este vorba despre două lansatoare de rachete, dar se verifică toate informațiile”, a spus Esaulenco.

La rândul său, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat „îngrijorarea”. Într-un comunicat de presă se precizează că atacul a fost comis de „persoane neidentificate”. Biroul politici de reintegrare crede însă că incidentul „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale”. Se face un apel la calm și la monitorizarea situației „împreună cu instituțiile naționale competente”.

Incidentul de la Tiraspol a avut loc la puțin timp după ce ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko dăduse asigurări luni că cetățenii ruși din Transnistria nu sunt expuși riscurilor, iar Moscova dorește în continuare rezolvarea problemei transnistrene pe cale pașnică.