De luni, 11 mai, Franța începe să ridice restricțiile

Secția de terapie intensivă a unui spital din Paris unde se tratează pacienții de Covid-19, aprilie 2020

Franţa, unde aproape 26.000 de persoane au murit din cauza COVID -19, va începe de luni relaxarea restricţiilor, după aproape două luni de izolare, dar măsuri severe vor rămâne în vigoare în nord-estul ţării şi în regiunea pariziană. „Ridicarea progresivă a restricţiilor poate începe luni, 11 mai pe întreg teritoriul”, a anunţat joi premierul Edouard Philippe, în cadrul unei conferinţe de presă.

Colegiile (11-14 ani) vor rămâne închise în mai şi vor fi implementate „reguli foarte stricte” în transportul public, în special purtarea măştii care va deveni obligatorie.

Pe 2 iunie va fi o nouă etapă de relaxare sau, în cazul „unor rezultate slabe”, „vor fi suportate consecinţele”.

În ceea ce priveşte frontierele, ministrul de Interne francez Christophe Castaner a declarat că cele cu ţările din spaţiul european (Uniunea Europeană, Schengen, Marea Britanie) vor rămâne închise „până cel puţin la 15 iunie”. Graniţele cu ţările non-europene „vor rămâne închise până la un nou ordin”, a declarat el. Va fi menținută însă liberă circulaţie a lucrătorilor în zonele de frontieră.

Franța este una din țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus din lume, cu aproape 175 de mii de cazuri confirmate și 26 de mii de decese legate de Covid-19.