De marți dimineața toată Italia este în carantină

Roma, 8 martie 2020

Primul ministru italian Giuseppe Conte a anunțat luni seara într-o conferință de presă că a extins măsurile de combatere a noului coronavirus în întreaga țară. Acesta a spus oamenilor „să stea acasă”. Călătoria către și dinspre Italia, precum și circulația dintre orașe vor fi restricționate. Au fost interzise toate întrunirile publice, inclusiv meciurile de fotbal din divizia A, anunță AFP.

Măsurile fără precedent care afectează peste 60 de milioane de oameni au fost anunțate după ce Italia a raportat luni încă 97 de decese. Numărul total al deceselor a urcat astfel la 463, iar cel al îmbolnăvirilor – la 9100.

„Întreaga Italia va deveni o zonă protejată", a declarat Giuseppe Conte, care a explicat că „nu mai e timp” pentru a combate efectele răspândirii coronavirusului și că e nevoie de „măsuri stringente, imediate”.

Restricția națională va dura până la 3 aprilie, timp în care școlile și universitățile vor fi închise.

AFP notează că nu este foarte clar cum se vor impune toate aceste măsuri, în special în cazul turiștilor blocați în peninsulă.

Bilanţul mondial al deceselor provocate de noul coronavirus a depăşit marţi pragul de 4.000 cu 17 morţi noi anunţaţi de China. Sunt contaminate peste 110.000 de persoane în mai mult de 100 de ţări şi teritorii.