Uniunea Europeană anunța miercuri un plan de 600 de milioane de euro pentru a sprijini redresarea R. Moldova, în urma pandemiei de coronavirus.
Vineri, la Chișinău, președinta Maia Sandu și Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová au precizat la o conferință de presă comună că rămân în vigoare o serie de condiții esențiale, cunoscute din trecut, pentru alocarea banilor: continuarea reformelor, în special în domeniul justiției, combaterea corupției și progresul în investigarea furtului miliardului, au precizat vineri președinta Maia Sandu și Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová.
Cea mai mare sumă – 230 de milioane de euro – va fi alocată pentru dezvoltarea infrastructurii, inclusiv pentru proiectul de interconectare energetică cu România și conservarea râului Nistru.
Alte 220 de milioane de euro vor fi alocate pentru gestionarea finanțelor publice, iar 100 de milioane – pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și a comunităților locale.
Câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educației și reforma justiției.
Sprijinul din partea UE are atât componentă de împrumut, cât și de grant.
Maia Sandu a menționat că Republica Moldova este singura țară din parteneriatul Estic al UE care are acces la o astfel de susținere din partea Bruxellles-ului, care vine într-un moment oportun pentru a ajuta țara să combată criza provocată de pandemie.
### Vezi și... ### Comisia Europeană investește în refacerea post-Covid a Europei de estTot miercuri, 2 iunie, instituţiile europene au anunţat un „acord politic" privind un buget de peste 14 miliarde de euro destinat țărilor candidate la aderare, în perioada 2021-2027.
"Acest acord mult aşteptat asupra ambiţiosului nostru ajutor financiar ambiţios este un semnal pozitiv, binevenit şi puternic pentru Balcanii de Vest şi Turcia", a declarat comisarul european pentru vecinătate şi politica de extindere, Olivér Várhelyi. Ţările beneficiare sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia.
Vineri, 28 mai, Comisia Europeană a aprobat și un plan de sprijin pentru Belarus , și ea țară din Parteneriatul Estic, ce prevede acordarea unui ajutor de până la 3 miliarde de euro în caz de tranziţie democratică după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko va fi părăsit puterea. Acest plan, în „sumă maximă de 3 miliarde de euro'” va fi activat „odată ce Belarus va fi început o tranziţie democratică”, a precizat Comisia într-un comunicat, reamintind că UE nu a considerat „nici libere, nici echitabile” alegerile prezidenţiale din august 2020, care i-au adus lui Lukaşenko al optulea mandat.