Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a plasat 8.500 de militari în stare de alertă pentru o eventuală deplasare în Estul Europei, în cazul în care NATO activează o forță de reacție rapidă, în legătură cu tensiunile de la frontiera dintre Rusia și Ucraina. Nu a fost luată vreo decizie cu privire la trimiterea militarilor în regiune, dar forțele sunt pregătite să întărească flancul estic al alianței în cazul în care Rusia invadează Ucraina.
Pentagonul a arătat că Moscova nu dă semne că ar face eforturi de reducere a tensiunii și că continuă să-și întărească forțele în apropierea Ucrainei.
După ce s-a întreținut timp de 80 de minute cu lideri europeni, Biden a scos în evidență că există consens cu privire la aceste măsuri. Afirmația a fost întărită de comunicatul biroului premierului Marii Britanii care a spus că liderii prezenți au căzut de acord cu privire la un pachet de sancțiuni fără precedent, dacă Putin decide să atace.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, a spus că măsurile anunțate oferă asigurări aliaților din regiune cu privire la angajamentul Statelor Unite pentru securitatea lor. Kirby a adăugat că forțele nu au o misiune specifică și includ echipe de luptă, sprijin medical, sprijin aerian, activități de informații, supraveghere și recunoaștere. El a reiterat afirmațiile președintelui Biden că forțe americane nu vor fi trimise în Ucraina să lupte împotriva Rusiei și că Occidentul continua să încerce să descurajeze o invazie rusă.
Your browser doesn’t support HTML5
La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a avut o videoconferință cu Josep Borrell, responsabil pentru politica externă a Uniunii Europene, și alți omologi europeni, aflați la Brussels. Blinken a spus că dacă Rusia optează pentru conflict, costurile pentru ea vor fi serioase.
Forța NATO de răspuns rapid este una multinațională și are în prezent efective de 40 de mii de persoane. În ultimele săptămâni, Marea Britanie, Danemarca, Spania și Olanda au trimis nave militare și avioane de luptă în Estul Europei. Câțiva membrii NATO, între care Statele Unite, Marea Britanie și țări baltice, au trimis în Ucraina armament și instructori.
### Vezi și... ### În criza ucraineană, Germania mizează pe diplomație