Kramatorsk: 50 oameni uciși, peste 100 răniți într-un atac rusesc cu rachete

Pete de sânge, bagaje și un cărucior de copil, gara din Kramatorsk, imagine postată pe canalul Telegram al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, 8 aprilie 2022

Cincizeci de oameni au fost uciși și peste 100 au fost răniți în gara din Kramatorsk, din estul Ucrainei, care fost dimineață ținta unui atac rusesc cu rachete. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a fost un atac deliberat împotriva populației civile.

„Cincizeci de morți, cinci dintre ei copii. Acesta este numărul morților la această oră” a spus Pavlo Kirilenko, șeful Administrației Militare Regionale Donețk.

Douăsprezece dintre victime au murit la spital, în urma rănilor suferite, în timp ce 38 de persoane au fost ucise „pe loc”, a scris Kirilenko pe Telegram.

El a avertizat că numărul victimelor ar putea crește pentru că mai sunt încă 98 de persoane rănite, inclusiv 16 copii.

Vorbind mai devreme la BBC World Service, primarul Oleksander Honcharenko a precizat că printre morți s-ar număra cel puțin 10 copii. Primarul a declarat că în momentul atacului, „aveam vreo 4.000 de oameni în gară, care așteptau primul tren”. El s-a declarat convins că a fost vorba de o rachetă rusească și că nu există ținte militare ucrainene în jurul gării.

Ministerul rus al Apărării a respins orice amestec în atacul de la Kramatorsk, din estul Ucrainei, la fel cum respinsese orice responsabilitate și pentru crimele comise impotriva civililor din orașul Bucea, din apropiere de Kiev.

Încă joi, autoritățile ucrainene avertizaseră din nou locuitorii din estul țării că armata rusă pregătește o ofensivă majoră acolo, motiv pentru care ar trebui să plece cât mai repede din regiune.
„Neavând puterea și curajul de a ne înfrunta pe câmpul de luptă, ei [armata rusă] lovesc în mod cinic populația civilă”, a spus Zelenski într-un comunicat. „Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată.”, a adăugat șeful statului ucrainean

Ulterior, într-um mesaj video adresat Parlamentului finlandez, Zelenski a spus că nici o unitate militară ucraineană nu se afla în gară, în momentul atacului.

Între timp, la Kiev au sosit președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, șeful diplomației europene Josep Borrell și premierul slovac Eduard Heger, pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski.

Von der Leyen a scris într-un mesaj pe Twitter că atacul asupra gării din Kramatorsk este „revoltător”.

Oficialitățile europene au anunțat că vor sprijini apropierea Ucrainei de UE prin „crearea unei echipe de susținere a reformelor”.

Se așteaptă de asemenea ca blocul pan-european să să ofere „alternative pentru transportul cerealelor, inclusiv al grâului”. Ucraina este un important furnizor mondial de grâu, iar războiul Rusiei împotriva Ucrainei creează penurie, în special în Orientul Mijlociu.

Este prima vizită a unor lideri occidentali la Kiev de la presupusele atrocități rusești de la Bucea, despre care s-a aflat la începutul săptămânii. Von der Leyen, care a vizitat Bucea a scris, tot pe Twitter: „La Bucea, principiile noastre umanitare au fost distruse. Mesajul meu pentru ucraineni: cei responsabili vor fi judecați”.

Ripostând masacrele de la Bucea, Uniunea Europeană a adoptat un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include un embargo pe importurile de cărbune, lemn, produse chimice și alte produse.

Măsurile împiedică, de asemenea, multe nave și camioane rusești să intre în UE, paralizând și mai mult comerțul. Totodată sunt interzise toate tranzacțiile cu patru bănci rusești, inclusiv VTB.