De Paște starea de urgență e anulată, dar se mențin toate regulile de protecție sanitară

Întrucât s-a anulat starea de urgență, preoții ortodocși vor ține anul acesta slujbele de Înviere fie în aer liber, fie în biserică, cum vor dori ei și enoriașii, dar cu respectarea distanței dintre participanți, iar sfințirea bucatelor se va face „în mod tradițional” – se arată într-un anunț al Mitropoliei Moldovei. Anul trecut, a fost restricționat accesul în biserici, iar credincioșii erau îndemnați să se roage de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba la posturile TV și radio. Până săptămâna aceasta, se părea că situația se va repeta, dar a intervenit anularea de către Curtea Constituțională a stării de urgență, din inițiativa partidului Maiei Sandu, care a dorit astfel să grăbească organizarea alegerilor anticipate.

Your browser doesn’t support HTML5

„Mă bucur că măcar de Paște conducerea noastră are o atitudine mai rezonabilă”

Regulile de protecție sanitară pentru limitarea răspândii pandemiei de coronavirus rămân în vigoare, dar vor fi adaptate situației specifice din fiecare regiune. Vineri, Municipiul Chișinău a intrat în „Cod roșu” de alertă prin decizia Comisiei extraordinare de sănătate publică. Se mențin toate regulile de protecție sanitară: măști obligatorii în locurile publice, distanța de cel puțin un metru, în locuri publice se recomandă plimbări în grupuri mai mici de 3 persoane. Se recomandă de asemenea că slujbele de Înviere să fie ținute afară.

Vor putea fi însă organizate evenimente culturale, cu prezența fizică a publicului până la 20 persoane, în spațiile bibliotecilor, cu respectarea măsurilor de sănătate publică de prevenire a infecției Covid-19.