De pe 15 iunie, granițele interne ale UE ar urma să fie redeschise

Brenner, punct de trecere a frontierei austro-italiene, care va fi redeschis pe ambele sensuri din 16 iunie 2020.

Câteva țări europene au anunțat noi pași pentru relaxarea restricțiilor impuse în scopul de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

Franța ar urma să ridice starea de urgență de pe 10 iulie, după care vor urma 4 luni de tranziție în care rămân posibile o serie de restricții. Cel mai recent bilanţ al deceselor în 24 de ore este de 87. Numărul total al deceselor legate de COVID-19 a ajuns în Franţa la peste 29 de mii.

Polonia îşi va redeschide de sâmbătă, 13 iunie frontierele pentru cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, urmând ca de marţi, 16 iunie să fie reluate zborurile internaţionale, a anunţat miercuri prim-ministrul Mateusz Morawiecki. Polonia a cunoscut recent o creştere a numărului de infectări cu noul coronavirus, mai ales în jurul minelor de cărbune din sudul ţării. Luni a fost raportat un număr record de 599 cazuri noi.

Germania va ridica de marţi, 16 iunie, controalele la frontierele cu ţările vecine, punând capăt celor trei luni de restricţii impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Se renunță și la carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele care vin din interiorul UE, cu excepţia celor care sosesc din Spania. Până la sfârșitul lunii august rămâne însă în vigoare obligativitatea de autoizolare a celor care sosesc din afara granițelor Uniunii Europene, a anunțat ministrul german de interne.

Austria a va renunțat de asemeni de pe 16 iunie la controale la granița cu Italia și va anula obligativitatea carantinei pentru călătorii care vin din 30 de țări ale Uniunii Europene și spațiului Schengen.

Ungaria și Croația au anunțat că vor ridica restricțiile la traversarea graniței pe 12 iunie.

La scară globală, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 7,3 milioane, iar cel al deceselor - la peste 400 de mii, potrivit datelor universității americane Johns Hopkins.