De pe 20 decembrie, în România se intră cu un formular de înregistrare la autoritățile sanitare

România: Instalatia Gaia realizata de Luke Jerram este amplasata in parcul Ioanid din Bucuresti, 11 decembrie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea

De pe 20 decembrie, la intrarea în România se cere completarea unui formular digital de înregistrare la autoritățile sanitare, care va ajuta „la localizarea rapidă a contacţilor unei persoane infectate”.

Decizia a fost anunțată miercuri de guvernul de la București. Astfel de formulare de înregistrare sunt folosite de multe luni de majoritatea țărilor din UE.

„Este vorba despre adoptarea unui act normativ, care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE, privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron” a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, citat de SpotMedia.

Alexandru Rafila a explicat că toţi călătorii, indiferent de cetăţenie, trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. O pot face și într-un interval de 24 de ore după intrarea în țară.

În cazul familiilor, formularul digital se poate completa de un singur membru adult al acestora.

Necompletarea documentului se sancționează cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru.

Formularul va putea fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro.„Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.

Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021”, a transmis Guvernul.