Potrivit lui, cifra este cu 15% mai mare față de anul 2023 și cu 35% decât media pentru ultimii cinci ani.
„Știți foarte bine că ne confruntăm cu un deficit de cadre didactice, cu o îmbătrânire în sistem. Și atragerea tinerilor a fost o prioritate majoră. Avem o noutate bună: avem cel mai mare număr de tineri repartizați după absolvirea la Pedagogie din ultimii ani. Sunt 407 la număr, cu contracte semnate”, a menționat ministrul educației.
Totuși autoritățile din educație susțin, că sistemul de învățământ din R. Moldova se confruntă în continuare cu o lipsă acută de cadre didactice, în special la științele exacte. Salvarea va veni și în cest an de la profesorii pensionari.
Noul an școlar va începe cu un deficit de 1.833 de profesori, care predau mai multe discipline pentru a suplini lipsa cadrelor didactice.
În ultimul an, autoritățile au întreprins mai multe măsuri pentru a îmbunătăți situația. Au oferit cursuri gratuite de reprofilare pentru cadrele didactice, au majorat până la 200.000 de lei indemnizația pentru tinerii specialiști.
De asemenea, un sfert din cele 8.694 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat au fost oferite specialităților cu profil pedagogic. Dar și în acest an pedagogia nu a fost în topul preferințelor viitorilor studenți.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te