6000 de polițiști mobilizați în Anglia împotriva extremei drepte violente

Imagini din timpul protestelor de duminică, 4 august, de la Rotherham, Anglia.

Guvernul Marii Britanii a declarat marți că 6.000 polițiști specializați în confruntări cu mulțimea sunt pregătiți să facă față revoltelor de extremă dreaptă izbucnite în urma uciderii a trei copii, care durează de șapte zile consecutive.

Luni, șase persoane au fost arestate și mai mulți polițiști au fost răniți când au fost atacați de civili care aruncau în ei cu cărămizi și petarde la Plymouth, în sudul Angliei, informează Agenția France Presse (AFP).

Polițiștii din Belfast, Irlanda de Nord, au fost atacați în timp ce participanții la revolte încercau să dea foc unui magazin deținut de un cetățean străin.

Între timp, un grup de bărbați care s-au adunat în Birmingham, în centrul Angliei, pentru a contracara o manifestație de extremă-dreaptă ce urma să aibă loc acolo, a forțat o reporteră de la Sky News să întrerupă transmisia și să strige: „Palestina liberă”. Ea a fost apoi urmărită apoi de un bărbat cu un cuțit.

Un alt reporter a spus că a fost urmărit de membrii grupului „cu ceea ce părea o armă”, iar poliția a menționat că au avut loc și alte incidente soldate cu daune la un restaurant.

Tulburările au izbucnit marția trecută, după ce trei copii au fost înjunghiați mortal la un curs de dans la Southport, în nord-vestul Angliei.

De atunci, revoltele au izbucnit în mai multe orașe și orașe, ducând la sute de arestări.

Ministra Justiției, Heidi Alexander, a declarat marți pentru BBC Radio 4 că guvernul a eliberat încă 500 de locuri de închisoare și a mobilizat 6.000 de polițiști pentru a face față violențelor.

Revoltele din Anglia au început la Southport, unde un băiat de 17 ani a înjunghiat mortal trei fete la un curs de dans, săptămâna trecută. Luni, localnicii au ținut încă un „priveghi” pentru victime.

„Ne vom asigura că oricine primește o pedeapsă privativă de libertate ca urmare a revoltelor și a tulburărilor, va avea parte de un loc de închisoare”, a spus ea.

Mulțimile au aruncat cu cărămizi și petarde, au atacat polițiștii, au ars și au jefuit magazine, au spart geamurile mașinilor și caselor și au asediat cel puțin două hoteluri care găzduiau solicitanți de azil în mai multe orașe, în weekend.

Prim-ministrul Keir Starmer a convocat luni o întâlnire de urgență a miniștrilor și șefilor de poliție pentru a discuta tulburările.

Guvernul va „intensifica procesul justiției” pentru a se asigura că „pedepsele sunt rapide”, a declarat Starmer presei după întâlnirea de luni, insistând că ce se întâmplă nu sunt proteste, ci „violență pură”.

Consiliul Șefilor Poliției Naționale (NPCC) a declarat marți că 378 de persoane au fost arestate și că altele vor fi „aduse în fața justiției”.

Ciocnirile au izbucnit la Southport miercuri, a doua zi după ce trei fete au fost ucise și încă cinci copii au fost răniți grav în timpul unui atac cu cuțitul.

Pe rețelele de socializare s-au răspândit inițial zvonuri false, spunând că atacatorul era un solicitant de azil musulman.

Suspectul a fost identificat ulterior ca fiind Axel Rudakubana, în vârstă de 17 ani, născut în Țara Galilor. Presa britanică a raportat că părinții lui sunt din Rwanda, țară unde trăiesc foarte puțini musulmani.

Asta nu a prevenit însă atacarea moscheilor de către persoane revoltate.

Guvernul a pus la dispoziția lăcașurilor de cult islamice măsuri de securitate sporite.

Polițiști păzind Moscheea Societății Islamice din Southport la 31 iulie, o zi după izbucnirea revoltelor încurajate și de minciunile răspândite pe rețele.

La Burnley, în nord-vestul Angliei, o anchetă privind crimele motivate de ură era în curs de desfășurare după ce pietre funerare dintr-o secțiune musulmană a unui cimitir au fost vandalizate cu vopsea gri.

Premierul Starmer i-a avertizat duminică pe „revoltați” că vor „regreta” participarea la cele mai grave tulburări văzute în Anglia în ultimii 13 ani.

Ministra de Interne, Yvette Cooper, a declarat luni pentru BBC că agresorii „vor da socoteală”.

Cooper a mai spus că rețelele de socializare au funcționat ca un „motor de rachetă” pentru violențe.

Premierul Starmer a subliniat că „legea se aplică atât online, cât și offline”.

Marți, ministra Justiției Heidi Alexander l-a criticat pe Elon Musk, proprietarul X, după ce el a declarat că „războiul civil” din Marea Britanie este „inevitabil”.

„Cred că este profund iresponsabil. Cred că toată lumea ar trebui să facă apel la calm”, a spus ministra.

Poliția a pus violența pe seama persoanelor asociate cu acum dispăruta Ligă a Apărării Engleze, o organizație islamofobă de extremă dreapta fondată în urmă cu 15 ani, ai cărei suporteri au fost afiliați huliganismului fotbalistic.

Mitingurile violente au fost anunțate pe canalele de socializare de extremă dreapta sub bannerul „Destul e destul”. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te