21 de școli și grădinițe din Găgăuzia vor fi renovate din bani europeni

Liceul cu predare în limba română din Comrat, „Mihai Eminescu”, este singura școală din R. Moldova cu sistem de încălzire geotermală. Banii pentru investiție au venit de la guvernul de la Chișinău, autoritățile locale, absolvenți și părinți, dar și donatori privați din România.

12 grădinițe și 9 școli din Găgăuzia vor fi renovate din bani europeni. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, fiecare instituție de învățământ preșcolară va beneficia de câte 6.684 de dolari, iar școlile de câte 11.400 de dolari.

Instituțiile de învățământ sunt din Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, satele Etulia și Beșghioz. Banii sunt oferiți de UNICEF și Banca Mondială și vor acoperi lucrările de reparație a blocurilor sanitare și dotarea cu mobilier și echipament modern.

Costul total al proiectului este de 26 milioane de lei, bani care sunt acordați de Guvern prin Programul Satul European

În total, în anul 2023, instituțiile de învățământ din R. Moldova au primit dotări de echipamente, mobilier și materiale didactico-metodice, în valoare totală de circa 140 milioane de lei, iar suma destinată în acest scop pentru 2024-2025 va atinge cifra de 160 milioane de lei.

Amintim că în septembrie, liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din municipiul Ceadîr-Lunga, cu predare în limba rusă din Găgăuzia a deschis prima clasă gimnazială cu studii exclusiv în română.

De asemenea, în Comrat funcționează singura instituție de învățământ cu predare în limba română din Găgăuzia. Este vorba despre liceul „Mihai Eminescu”, unde învață 600 de elevi.

Pentru că numărul alolingvilor care vor să învețe în română a crescut, cu ajutorul guvernului României, administrația instituției mai construiește un bloc de studii.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te