150 de școli vor avea blocuri sanitare noi până în 2024 | Luptătoarea Anastasia Nichita, calificată la Jocurile Olimpice

Elevii unei școli din Răzeni.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Maxim Moroșan, liderul Asociației „Sunt bălțean”, care a fost ales în luna iulie președinte al organizației teritoriale Bălți a Partidului Socialiștilor, va lupta pentru fotoliul de primar din partea formațiunii, scrie anticorupție.md. Moroșan este originar din Republica Moldova, dar o perioadă îndelungată a stat în Federația Rusă, fiind și cetățean cu acte în regulă. Mai mulți ani a distrat moscoviții, fiind animator, ulterior și-a dezvoltat propria afacere în domeniul deservirii automobilelor. În 2020, Moroșan devine președinte al Uniunii antreprenorilor moldoveni și ruși, care-și are sediul în centrul istoric al Moscovei. De atunci, vizitele sale în țara de baștină au devenit tot mai frecvente. Primele acțiuni desfășurate în Republica Moldova au țintit domeniul sportului, sub „umbrela” Uniunii fiind oferite gratuit mai multe echipamente pentru școlile sportive din Bălți, Drochia și Călărași. Imaginile arată însă că, de fapt, donațiile au o altă sursă, și anume Fundația IFAVIS, condusă de „hoțul în lege”, Grigorii Caramalac, cu care Moroșan este în relații apropriate.
  • Până la sfârșitul anului 2023, 32 de școli vor avea blocuri sanitare moderne, transmite zdg.md. Alte 118 instituții vor fi dotate cu astfel de facilități până la finalul anului 2024. Anunțul a fost făcut marți, 19 septembrie, de către ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă. Scopul acestor proiecte este de a asigura accesul tuturor copiilor la condiții de calitate.
  • Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 6% la sută anual. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei în cadrul ședinței din 19 septembrie, transmite IPN. Potrivit BNM, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 8% anual și la depozitele overnight la nivelul de 4% anual. Se menține și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34% din baza de calcul.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populată știrea Ziarului de Gardă despre faptul că luptătoarea Anastasia Nichita este prima reprezentantă a R. Moldova calificată la Jocurile Olimpice. Sportiva din R. Moldova s-a calificat în finala mare a categoriei de greutate de până la 57 kg, după ce a trecut în semifinalele Campionatelor Mondiale de lupte de turcoaica Elvira Kamaloglu.
  • Pe Instagram a devenit populară postarea Europei Libere despre vizita președintei R. Moldova, Maia Sandu, la New York, unde va ține miercuri seară un discurs în cadrul celei de-a 78-a Adunări Generale ONU (UNGA). Discursul liderei de la Chișinău este programat după ora 22, ora Moldovei.