Universitatea din Harkov colaborează de mai mulți ani cu China. Cei 500 de tineri chinezi nu sunt acum fizic în orașul ucrainean bombardat de Rusia și urmează să-și înceapă studiile în toamnă, dar nu la Harkov, ci la Chișinău, unde ar fi în siguranță.
Ei vor fi înmatriculați din luna septembrie și până în ianuarie. Cursurile lor vor fi predate în limba engleză atât de către profesori ucraineni, cât și moldoveni. Diplomele vor fi duble și vor fi oferite de ambele instituții de învățământ.
Rectorul USM, Igor Șarov, a spus Europei Libere că studenții chinezi vor învăța la cinci programe de studii: trei specialități economice, Pedagogie și Tehnologii Informaționale.
Pe 4 iunie, Șarov s-a întâlnit la Chișinău cu rectora universității din Harkov, Tetyana Kaganovska. La întrevedere au mai participat doi prorectori și vice-rectorul pentru relații internaționale al universității din Harkov și ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Yan Wenbin.
„Responsabilii de la facultăți au lucrat circa două luni pentru a stabili programul de studii pentru studenții transferați”, a precizat rectorul USM.
- Te-ar putea interesa și: Artiștii din Harkiv, în turneu la Chișinău: „Lumea e bolnavă de război”
Igor Șarov susține că această colaborare va fi una benefică pentru instituția de la Chișinău deoarece universitatea din Harkov este una dintre cele mai bune 750 din lume.
Tinerii din China vor fi cazați la căminele USM sau vor închiria locuințe la Chișinău și vor achita USM o taxă de studii anuală de 1.500 de dolari.
Cea mai mare comunitate de studenți străini este la Universitatea de Medicină și Farmacie – circa 1.300 de indieni.
Privește reportaj video de la sărbătorirea Zilei Naționale a Indiei la Universitatea de Medicină
Your browser doesn’t support HTML5
În total, la facultățile din Moldova învață circa 5.000 de tineri veniți de peste hotare, iar Ministerul Educației intenționează să dubleze numărul lor în următorii ani. Și asta pentru că taxele de studii plătite de străini ajută universitățile să supraviețuiască, în condițiile în care, în ultimele două decenii, numărul studenților a scăzut dramatic din cauza migrației.
Autoritățile din educație anunțat că 300 de profesori universitari vor învăța limba engleză până nivelul B2 pentru ca să poată preda studenților străini. Ministerul a alocat circa un milion de euro pentru aceste cursuri, precum și pentru traducerea în limba engleză a 14 programe de studii de licență, inclusiv patru programe noi: Medicină veterinară, Business și administrarea afacerilor, Inginerie și Drept internațional.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te