90 de țări, inclusiv Moldova, vor participa la summitul elvețian de pace pentru Ucraina

Complexul turistic de lux Burgenstock, deasupra Lacului Lucerna, în centrul Elveției, unde va avea loc summitul de pace pentru Ucraina, în 15-16 iunie.

Organizatorii elvețieni ai summitului de la sfârșitul săptămânii pe tema ajungerii la pace în Ucraina invadată de ruși au spus luni că vor participa 90 de țări.

Lista participanților va fi dată publicității în ultimul moment, spun organizatorii pe site-ul summitului, adăugând însă că unele țări și organizații „și-au anunțat deja deschis intenția de a participa”. R. Moldova este una dintre ele, alături de aliații cei mai apropiați ai Ucrainei, ca Statele Unite, Germania, Franța, Cehia sau Polonia - sau Uniunea Europeană, ca organizație.

Nu se spune cine anume va reprezenta fiecare din aceste țări.

Rusia nu a fost invitată la summit, organizatorii spunând că ea nu și-a manifestat vreo intenție reală de dialog în această chestiune. În replică, Kremlinul a spus de mai multe ori în ultimele zile că reuniunea din Elveția „va fi despre nimic”.

Ucraina și-a exprimat în ultimele săptămâni speranța că Statele Unite vor fi reprezentate la summit de însuși președintele Joe Biden, dar apoi s-a declarat „încântată” că va merge vicepreședinta Kamala Harris.

Vorbind luni la o conferință de presă la Berna, președinta Elveției, Viola Amherd, a spus că summitul „nu va fi propagandă”.

Președinta Elveției, Viola Amherd (în centru), vorbește în timpul unei conferințe de presă înainte de summitul pentru pace în Ucraina organizat de Elveția. Berna, 10 iunie 2024.

Ea a adăugat că majoritatea oaspeților de la Obbürgen, unde se va ține reuniunea într-un hotel montan de lux, vor fi lideri de țări, dintre care cam jumătate șefi de stat, iar alții vor fi de la „o mână” de organizații ca Națiunile Unite.

Amherd a spus că s-au trimis cam 160 de invitații, dar ea nu este dezamăgită că au răspuns doar mai puțin de 100 de țări până acum.

Associated Press scrie că lista finală se va publica probabil vineri, iar deocamdată câteva puteri regionale ca Turcia, Africa de Sud sau Brazilia nu și-au anunțat participarea. India a spus că va trimite reprezentanți, dar nu e clar de ce nivel.

Brazilia și China au avertizat că nu vor lua parte decât dacă ambele țări – adică și Rusia – vor fi la masa de discuții.

Pe de altă parte, ministrul de Externe elvețian Ignazio Cassis a spus luni reporterilor că toată lumea știe că nu poate exista vreun proces de pace fără Rusia.

„Întrebarea nu este dacă Rusia va fi luată în considerare, ci când anume”, a spus Cassis.

Ucraina a ajutat la coordonarea summitului, la care este așteptat președintele Volodimir Zelenski. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te