De teama pandemiei, unii primari instituie filtre la intrarea în localități

Câțiva primari au instituit carantine la nivel de localități pe care le administrează, încercând să limiteze răspândirea intercomunitară a coronavirusului de tip nou.

Orașul Sângerei, satele Talmaza, din Ștefan Vodă, și Pohorniceni, din Orhei, sunt ultimele astfel de așezări care nu permit intrarea și ieșirea din localitate fără o motivație bine întemeiată.

Your browser doesn’t support HTML5

Primarii și carantina



În toate aceste comunități au fost confirmate persoane contaminate cu Covid 19, iar zeci de persoane sunt în regim de autoizolare. Potrivit premierului Ion Chicu, unele decizii nu au acoperiri legale, iar aleșii locali și-ar depăși atribuțiile. Pe de altă parte, primari vizați spun că paza bună trece primejdia rea.

### Vezi și... ### Cât de curajoși sunt moldovenii? „Curajul este încercarea de a trăi o lecție de viață”

La intrarea în satul Pohorniceni din Orhei au apărut duminică câteva posturi de control cu patrule ce ar limita accesul în și dinspre localitate, urmare a unei decizii a comisiei situații excepționale raionale. Aici a fost confirmată infectarea unui bărbat de 41 de ani care a revenit zilele trecute din Franța. Persoana, ignorând recomandarea de a se autoizola, ar fi plecat în câmp la curățit via, fapt ce a alertat autoritățile locale. Ulterior a fost spitalizată, iar testele Covid s-au dovedit a fi pozitive. Peste 20 de persoane, inclusiv soția și copii, sunt acum sub stricta supraveghere a medicilor.

În carantină a intrat din 21 martie până după Paște și satul Talmaza, din Ștefan Vodă, unde patru persoane sunt contaminate după o excursie în Ucraina. Primarul localității, Eugeniu Prutean, spune că toate intrările principale sunt păzite, iar decizia de regim special a fost coordonată cu autoritățile raionale.

Lucrez cu listele persoanelor la autoizolare, care au venit de peste hotare

„Dacă au nevoie la magazin ori poate la farmacie, altă întrebare, dar așa ca să se ducă în ospeție ori mai știu eu la alte chestii... Oamenii văd că sunt ascultători. Da, poate că este și cineva care iese pe ascuns și se deplasează prin localitate, dar vă spun că e localitatea cea mai mare din raion, dar ea este pustie practic acum. Și văd că cuiva nu-i place că eu am pus carantină. Așteptăm poate să avem vreun deces ș-apoi atunci s-or convinge că trebuie să punem carantină. Nici nu știu cine a spus, că eu nu am când urmări noutățile. Ieri până târziu am stat aici, la punctul de dirijare, și azi la fel. Iată lucrez cu listele persoanelor la autoizolare, care au venit de peste hotare”.

La Talmaza, povestește primarul Eugeniu Prutean, peste 50 de persoane au revenit de peste hotare. Un grup de lucru format de polițistul de sector, un lucrător medical și un reprezentant al primăriei îi vizitează pe fiecare în parte. La o distanță de 4-5 metri, cetățenilor care trebuie să se autoizoleze li se explică ce au de făcut și ce pedepse riscă dacă încalcă regimul impus de lege. Ulterior polițiștii supraveghează dacă cetățenii se conformează.

### Vezi și... ### Orașul Sângerei întra în carantină până pe 1 aprilie

Într-un regim mai strict de izolare se află orășelul Sângerei, după ce s-a aflat de primul infectat, o femeie care s-a întors de la copii din Marea Britanie. Femeia a spus că nimeni din autorități nu i-ar fi cerut să se autoizoleze, în consecință a contactat în ultimele zile cu circa 30 de persoane, două dintre care s-au și contaminat. Edilul Arcadie Covaliov, medic de profesie, spune că această decizie a fost luată la ședința comisiei raionale pentru situații excepționale. El a fost vizat de premierul Ion Chicu și conducerea raionului că ar aplica arbitrar litera legii. În replică, el spune că a respectat legea și că unele măsuri, precum închiderea pieței, au fost replicate mai târziu în întreaga țară.

Unii primari care au recurs la carantina locală spun că au făcut-o deoarece sunt prea multe cazurile de ignorare a autoizolării recomandate, oamenii merg la o halba de bere, la picnic sau la biserică, ceea ce dovedește inconștiența acestor persoane, iar poliția nu reușește să documenteze toate aceste abateri cu posibile consecințe grave. În plus, aleșii locali spun că acum se vede cel mai bine câte responsabilități au și că ar fi nevoiți să se descurce fără sprijin sau dotări de la centru.

Potrivit lui Vitalie Dragancea, unul din consilierii premierului Ion Chicu, toate deciziile locale ce vizează carantina comunitară vor fi examinate de Comisia Națională pentru situații excepționale, din punct de vedere al legalității și impactului acestor hotărâri. El pune pe seama lipsei de experiență a aleșilor locali șirul de hotărâri ce dispun izolare suplimentară. ​

Un primar bun își cunoaște societatea și cunoaște unde sunt punctele de risc

„Amintiți-vă că au fost alegeri în octombrie anul trecut și noi avem în foarte multe raioane consilieri, președinți de raioane noi, avem primari noi, oameni care nu au fost în serviciul public și pentru acești oameni provocarea aceasta este încă mai mare. De asta cred că este cazul să identificăm căi prin care să-i ajutăm pe acești oameni să devină administratori buni. De exemplu, pentru respectarea carantinei trebuie să se ocupe poliția, de monitorizare trebuie să se ocupe și primarul, și medicul, iar de regulă, un primar bun își cunoaște societatea și cunoaște unde sunt punctele de risc”.

Vitalie Dragancea este convins că aleșii locali pot găsi alte modalități de convingere a cetățenilor. Chiar dacă primarii au acum multe responsabilități, impunerea unor restricții, spune Dragancea, face parte din prerogativele autorităților centrale.