De teama spionajului, Polonia stabilește o zonă de excludere în jurul terminalului Swinoujscie

Terminalul GNL din portul Swinoujscie

Polonia va introduce începând cu ziua de joi, 13 aprilie, o zonă de excludere temporară de 200 de metri în jurul terminalului său de gaz natural lichefiat (GNL) Swinoujscie, a declarat miercuri ministrul de interne, invocând preocupări legate de spionajul rusesc.

Zona de excludere pentru populație nu va afecta operațiunile terminalului, a declarat operatorul de gazoducte din Polonia cu privire la uzina situată pe coasta baltică.

Polonia, care este un aliat ferm al Ucrainei și un centru pentru livrările de arme către forțele armate ale Kievului, spune că s-a aflat în mod regulat în vizorul eforturilor rusești de destabilizare a țării.

### Vezi și... ### Un oficial american cere acțiuni ferme pentru a contracara dezinformarea rusă și chineză în Balcanii de Vest

În martie, Polonia a declarat că a destructurat o rețea de spionaj rusă care, potrivit acesteia, pregătea acte de sabotaj și monitoriza rutele feroviare către Ucraina.

„Se iau măsuri pentru a consolida protecția infrastructurii critice, în care terminalul GNL din Swinoujscie ocupă un loc strategic", a declarat Mariusz Kaminski. „Experiențele din ultimele luni, inclusiv daunele aduse gazoductului Nord Stream (...) ne spun că trebuie luate decizii importante pentru a asigura securitatea statului polonez și a polonezilor”, a adăugat el.

Iwona Dominiak, purtător de cuvânt al companiei de gazoducte Gaz-System, a declarat pentru Reuters că anunțul nu are niciun impact asupra operațiunilor terminalului și că fluxul tehnologic se desfășoară conform graficelor de lucru.

Polonia a apelat la GNL maritim livrat la Swinoujscie pentru a înlocui gazul din Rusia. De asemenea, a început să primească din Norvegia gaz prin conducte prin Danemarca și Marea Baltică. Rusia a întrerupt livrările de gaze către Polonia în aprilie anul trecut, când Polonia a refuzat să plătească în ruble.