De teama unei invazii azere, o organizație armenească instruiește civilii să se apere

Un grup de civili antrenându-se în Erevan pe 19 octombrie.

Pe un teren din nordul Erevanului, se antrenează un grup din cele aproximativ 100 de persoane instruite de organizația neguvernamentală VOMA. Numele organizației este abrevierea unei expresii armeane care înseamnă „arta supraviețuirii.” Motto-ul VOMA, scandat de grupurile venite la antrenament pe 19 octombrie, este „Armata națiunii”. 

Un instructor vorbind cu un participant la antrenamentul cu arme.

VOMA, fondată în 2014, punea inițial accentul pe formarea abilităților de supraviețuire în aer liber. În 2016, după conflictul de patru zile din Nagorno-Karabah, VOMA a început să pregătească oameni atât în domeniul supraviețuirii, cât și pentru a căpăta deprinderi militare de bază.

 

O fată la antrenamentul cu pistolul-mitralieră.

Arsen, un tânăr cunoscător de engleză și purtător de cuvânt al grupului, a declarat pentru RFE/RL că numărul celor care se înscriu la antrenamente crește după fiecare nouă criză de violență cu Azerbaidjan.

O femeie este instruită cu o mitralieră-machetă cum să țintească.

Cea mai recentă înscriere în masă la VOMA a survenit după ofensiva militară a trupelor azere din 19 septembrie, încheiată cu recucerirea completă a regiunii Nagorno-Karabah de către Azerbaidjan, punând capăt prezenței de secole a etnicilor armeni în regiune.

Un grup învață să pună garoul în cadrul antrenamentelor de prim ajutor organizate de VOMA pe 19 octombrie.

Elina, o cetăţeană olandeză provenind dintr-o familie cu rădăcini armenești, s-a înscris la antrenamente din cauza zvonurilor referitoare la posibilitatea ca, în viitorul apropiat, Azerbaidjanul să invadeze sudul Armeniei. „Cred că este o amenințare reală, având în vedere că tocmai au invadat și au preluat [Nagorno-Karabah]”, a spus Elina. S-a alăturat cursului VOMA pentru că „atunci când trăiești într-o țară care este în permanență amenințată. de război, fiecare cetățean ar trebui să fie pregătit să se protejeze.”

 

Armele de antrenament din cauciuc sunt aliniate în rasterul centrului de antrenament VOMA din Erevan.

În 2021, Azerbaidjan a cerut Curții Internaționale de Justiție să se asigure că Erevanul desființează VOMA, despre care Baku a susținut că „se implică în incitarea la ură rasială și la violența motivată rasial, care vizează azeri”.

Un grup din cadrul centrului VOMA este instruit în tratarea unei plăgi pulmonare.

VOMA susține că misiunea sa este pur defensivă și că urmărește să pună la punct „un arici” în Armenia, o forță de reacție care să facă țara „foarte dureroasă la atingere”.


 

O grămadă de căști și veste de protecție sub un mozaic mural din epoca sovietică în centrul de antrenament al VOMA din Erevan.

Arsen râde când este întrebat despre articolele frecvente din presa de stat azeră care vizează grupul. „Avem fotografiile cu fețele noastre pe canalele Telegram din Azerbaidjan spunând că suntem cu toții teroriști”, a spus el. „Bucătarul nostru a fost prezentat pe rețelele sociale azere ca fiind instructor-terorist. Ne prăpădim de râs când vedem toate acestea.” Dar fața lui se crispează vorbind despre implicațiile unei imagini publice defavorabile. „Nu-mi prea place la vârsta mea să fiu numit terorist”.

 

Voluntarii încarcă, într-o dubă a centrului de instruire VOMA,  lemne pentru construcția buncărelor.

Pe lângă antrenament, VOMA construiește în prezent și buncăre în toată Armenia, care vor fi folosite în cazul unei invazii. Buncărele sunt construite din pământ și cherestea, iar în unele cazuri, anvelope uzate pentru camioane. Grupul speră să instaleze mii de buncăre simple în toată țara.

Cantonament în munții Armeniei într-o fotografie de pe un perete din centrul de antrenament din Erevan.

Arsen spune că antrenamentele VOMA, care formează mii de oameni în fiecare an, sunt cheia apărării naționale a Armeniei. „Când oamenii se unesc, se pot proteja”, a spus el. „O persoană poate avea toate abilitățile din lume, dar, dacă este singură, nu înseamnă nimic. Când ești alături de alți oameni uniți de un singur scop - să se protejeze pe ei și familiile lor - atunci vă transformați  într-o mână uriașă care poate suporta suferința și care poate face ceea ce trebuie făcut”.

O organizație din Erevan care antrenează civili în tehnici de luptă și supraviețuire atrage tot mai mulți noi membri, dar și ostilitatea Azerbaidjanului.