De unde vin soldații ruși trimiși pe frontul din Ucraina?

Președintele rus Vladimir Putin, în vacanță, în regiunea Tuva. Cel puțin 90 de militari recrutați din această regiune au murit pe frontul din Uncraina. Regiunea Tuva, Rusia, 25 august 2018.

Mai mulți locuitori din orașul Kant, nordul Kirgistan-ului, au declarat reporterilor Europei Libere că sute de militari de la baza aeriană rusă din oraș au fost trimiși să lupte în războiul din Ucraina.

Potrivit unor martori locali, circa 300 de soldați din regiunea rusă Tuva fuseseră dislocați la baza aeriană Kant la sfârșitul lui 2021, cu doar câteva luni înainte de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

„Dar nu i-am văzut aici de când a început războiul din Ucraina”, a declarat Europei Libere un bărbat care locuiește în apropierea bazei aeriene, la aproximativ 20 de kilometri est de capitala Bișkek. „Unul dintre recruții din Tuva mi-a spus o dată că ar putea fi trimis la război”, a adăugat bărbatul.

Din motive de securitate, reporterii Europei Libere în Kirghistan nu dezvăluie numele persoanelor cu care au stat de vorbă.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Oficialitățile militare ruse nu au făcut anunțuri publice sau comentarii despre dislocarea recruților de la baza militară din Kant pe frontul din Ucraina.

Europa Liberă a solicitat un punct devedere din partea oficialilor ruși de la baza aeriană Kant și din partea ambasadei ruse de la Bișkek, dar nu a primit nici un răspuns.

Dar o organizație neguvernamentală din Tuva și văduva unui soldat decedat pe front au confirmat pentru Europa Liberă că un număr necunoscut de militari de la Tuva au fost într-adevăr trimiși de la Kant în Ucraina, iar câțiva dintre ei au fost uciși în lupte.