26 de țări UE (fără Ungaria) condamnă violențele împotriva protestatarilor din Rusia

26 de țări ale Uniunii Europene – fără Ungaria – au dat astăzi publicității o declarație comună în care condamnă violențele împotriva protestatarilor pașnici din Rusia, de la sfârșitul săptămânii trecute. Cele 26 de țări comunitare cer autorităților ruse eliberarea imediată a celor care au fost arestați abuziv și a lui Alexei Navalnîi.

Cei 26 scriu că sprijină cererea Biroului pentru Institutii Democratice si Drepturile omului al OSCE adresata Federatiei Ruse de a garanta dreptul la adunari publice și de a respecta drepturile omului.

De asemenea, declarația care a fost semnată de reprezentanții Austriei, Belgiei, Croației, Ciprului, Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Germaniei, Greciei, Irlandei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Olandei, Poloniei, României, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Suediei și Portugaliei cer Rusiei să investigheze și cazurile de obstrucționare a activităților jurnaliștilor ruși și cere Rusiei să își respecte angajamentele asumate ca țară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Declarația a fost înaintată de Portugalia – țara ce deține președinția prin rotație a Uniunii Europene – Consiliului Permanent al OSCE de la Viena.