Debarcarea din Normandia, comemorată de lideri mondiali după 80 de ani

Tot mai puțini, dar încă sunt: veteranii debarcării din Normandia au fost întâmpinați joi, 6 iunie, la Memorialul Britanic Normandia, la Ver-sur-Mer, pe coasta nordică a Franței. În urmă cu 80 de ani, aproape 160.000 de soldați americani, britanici, canadieni și din alte țări au pus piciorul pe pământ european, lansând ofensiva soldată după încă un an cu capitularea Germaniei naziste.

La ceremonii a participat Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, cu soția. În Ziua Z, cum i se mai spune datei de 6 iunie 1944, pe tronul de la Londra se afla mama lui, Regina Elisabeta a Doua. 

Președintele SUA, Joe Biden, și soția lui, Jill Biden, au ajuns joi dimineață cu elicopterul la Colleville-sur-Mer, deasupra plajei Omaha, unde se află Memorialul American al Debarcării din Normandia. În declarațiile dinaintea vizitei, Biden a spus că lumea se află din nou la un moment de cotitură, sub spectrul războiului, din cauza invaziei rusești în Ucraina. Președintele rus, Vladimir Putin, nu a fost invitat la ceremoniile din Franța. Biden urma, în schimb, să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

 

Pasionații de „reconstituirea” unor bătălii istorice au ieșit joi dimineață în uniforme pe Plaja Utah, unul din locurile legendare ale debarcării din Normandia. 

 

Un parașutist cu steagul canadian, deasupra Plajei Juno, lângă Courseulles-sur-Mer, Franța, la 6 iunie 2024. Canada a fost după Marea Britanie și SUA țara care a contribuit cel mai mult cu militari la operațiune. Au mai fost implicate contingente din alte țări, ca Polonia sau Cehoslovacia, care luptau în exil, departe de țările lor ocupate de hitleriști. 

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a sosit la ceremoniile de joi în compania președintelui Consiliului European, Charles Michel. Uniunea Europeană, născută în Europa postbelică, se prezintă adesea ca un proiect de pace, o construcție care face improbabilă, dacă nu imposibilă, repetarea confruntărilor catastrofale dintre națiunile continentului. 

După Normandia, președintele american Biden va vizita Parisul, unde va discuta cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre relațiile bilaterale și despre alianța transatlantică pe fondul războiului purtat de Rusia în Ucraina.