Cetățenii R. Moldova au putut afla vineri de la Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate că licitația de achiziții de vaccin anti-coronavirus a eșuat din lipsă de oferte, iar de la Ministerul Sănătății – că se va procura un vaccin neautorizat încă international - CoronaVac al companiei farmaceutice chineze Sinovac Biotech, acesta fiind și singurul producător ce a manifestat interes pentru cererea moldoveană.
Your browser doesn’t support HTML5
Un partid parlamentar, Platforma DA, a spus luni că ar avea mai multe întrebări față de această decizie și a cerut audieri în parlament pe această temă. Însă întrebări au și specialiștii care iau decizii referitoare la ce vaccin poate fi cumpărat din bani publici și adus în R. Moldova.
O primă precizare importantă e că decizia nu este definitivă. Această concretizare a fost făcută la Europa Liberă de Angela Paraschiv, șefa departamentului epidemiologie în cadrul universității de medicină din Chișinău, și ea membră a grupului de medici ce consultă comitetul ministerial de coordonare a campaniei de vaccinare:
A fost o decizie pentru că a fost singurul producător care a venit cu o ofertă
„Încă nu este o decizie finală. A fost o decizie pentru că a fost singurul producător care a venit cu o ofertă, restul au fost intermediari. Respectiv, încă urmează să vedem la negocieri directe care este eficacitatea vaccinului în detalii pentru că avem unele întrebări și asta nu înseamnă că este aprobat deja pentru a fi procurat. Urmează să fie negocieri directe cu producătorul. Pentru că Turcia arată o eficiență destul de în altă, în Brazilia – mult mai joasă, și noi avem întrebări vizavi de eficiența vaccinului, de aceea depinde de discuțiile care o să fie direct cu producătorul - asta și s-a aprobat de fapt vineri, nu procurarea, dar negocierea cu producătorul.”
### Vezi și... ### Agenția Medicamentului spune că vaccinul chinezesc CoronaVac este considerat sigur și eficient de OMSAngela Paraschiv din grupul de experți a campaniei de vaccinare susține, așadar, că atunci când membrii Comitetului au spus vineri în comunicatul lor că „au decis contractarea directă a 400 000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare”, au avut în vedere de fapt o etapă intermediară, nu finală, că vor urma negocieri, iar obiectul acestora va constitui în următoarea fază criteriile legate de eficiență, iar într-o următoare fază se va trece probabil și la cele economice:
„Din păcate toate ofertele care au venit au fost din partea intermediarilor, dar prin intermediari există dubii și posibilitatea să nu avem parte de un vaccin calitativ, de aceea pentru noi este mai sigur să negociem direct cu producătorul. Și doar SINOVAC are o propunere reală, sigur ne-am fi dorit și altele, dar din păcate asta e realitatea, foarte multe negocieri care au fost duse cu Pfizer, Moderna sunt doar promisiuni pentru anul 2022. Iar noi avem necesitatea să vaccinăm acum. Vedem care este situația cu SINOVAC, se negociază o cantitate mai mică, pentru că și prețul este destul de mare,” mai adaugă Angela Paraschiv, fără să estimeze prețul despre care poate fi vorba.
### Vezi și... ### Eficacitatea vaccinurilor chinezești este mai redusăDaniela Demișcan, șefă de direcție în cadrul ministerul sănătății, afirmă, la rândul ei, că decizia anunțată vineri de autoritatea medicală s-a bazat pe faptul că CoronaVac este un vaccin ajuns la etapa finală de precalificare a OMS și că intenția autorităților e să procure inițial un lot mai mic, ca să se asigure că nu va rămâne cu vaccinul în depozit, sugerează ea. „De aceea și nu procurăm un milion de doze, ci 400 de mii de doze , respectiv pentru 200 de mii de persoane. Dar este un vaccin care este în lista de urgență a OMS, adică deja a trecut toate etapele de precalificare, doar așteaptă decizia finală.”
O decizie a autorităților, posibil la fel intermediară, despre procurarea sau nu a vaccinului, văzut în general ca nu din cele mai eficiente, ar urma să fie anunțată totuși mâine, 13 aprilie, când comitetul de imunizare va ține o conferință de presă. Un partid din opoziția parlamentară, Platforma DA, care alături de PAS suspectează guvernarea că ar vrea să aducă, pe criterii politice, vaccinuri nesigure în R. Moldova, a spus azi că are mai multe întrebări față de această decizie în pregătire, fără a le concretiza, și a cerut organizarea imediată a unor audieri în parlament la această temă.