Sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” vor fi înlocuite cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, iar sărbătoarea națională „Limba noastră” se va numi „Limba română”.
Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură joi, 2 martie, de 56 de deputați din fracțiunea partidului de guvernământ - Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
Opoziția a protestat. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au ieșit la tribuna Parlamentului cu pancarte pe care scria „Referendum”, „Moldova, moldoveni, moldovenește” și „Nu vă bateți joc de Constituție”. Unii deputați PAS au încercat să înlăture pancartele și s-a ajuns la îmbrânceli.
„Această inițiativă nu este un proiect de lege constituțional”, a comentat deputatul BCS, Vasile Bolea. Potrivit lui, „orice modificare sau încercare prin lege organică sau ordinară de a modifica textul constituțional este un absurd juridic și este o încălcare și o sfidare a Constituției R. Moldova”. El a anunțat că opoziția va contesta decizia la Curtea Constituțională.
Pentru modificarea Constituției este nevoie de voturile a două treimi din cei 101 deputați, în timp ce legile organice se adoptă de majoritatea deputaților aleși, iar cele ordinare - cu votul majorității celor prezenți la ședință.
„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă de modificare a Constituției, ci este una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și implementării actelor Curții Constituționale”, a explicat de la tribună deputata PAS, Veronica Roșca, unul dintre autorii proiectului.
În 2013, Curtea Constituțională a stabilit că prevederea din Declarația de Independență privind faptul că limba română este limbă de stat prevalează asupra articolului 13 al Constituției privind „limba moldovenească”.
### Vezi și... ### Parlamentul de la Chișinău condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei