Decizii medicale, umbrite de interese politice

Autoritățile medicale moldovene și-au dat vineri, 26 februarie, aprobarea de urgență pentru vaccinurile occidentale contra covid-ului, Astra Zeneca și Pfizer/BioNTech, care au fost deja autorizate și de Organizația Mondială a Sănătății și care urmează să ajungă în Republica Moldova în zilele următoare prin platforma internațională COVAX, dar și printr-o donație directă a României. Dar Comisia Medicamentului a mai autorizat direct și vaccinul rusesc Sputnik-V, care nu a primit încă certificat de siguranță și eficiență de la OMS și pe care țări ca Ucraina l-au interzis prin lege. Deciziile medicale se suprapun și la Chișinău pe disputele politice în chestiunea vaccinurilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Decizii medicale, umbrite de interese politice

Agenția medicamentului și dispozitivelor medicale de la Chișinău nu a explicat de ce a autorizat și SputnikV, neînregistrat încă de OMS, în contradicție cu asigurările date anterior de autoritățile medicale moldovene că nu vor lua în calcul decât vaccinuri deja recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

### Vezi și... ### Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V autorizate condiționat în R. Moldova

Într-un comunicat al agenției se spune doar că a înregistrat vaccinuri ce figurează pe lista de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing) a OMS. „Prin urmare, s-a hotărât autorizarea condiționată” a celor trei seruri, arată comunicatul.

„Autorizarea condiționată permite deja utilizarea lor în imunizare”, a mai adăugat agenția...

Anunțul agenției mai spune că înregistrarea e valabilă timp de un an și suscită prezentarea ulterioară a unor studii post-autorizare privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor.

Pe 16 februarie, aceeași agenție anunțase că analizează cinci dosare și că, în rezultatul evaluării, “se va asigura că eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor autorizate sunt în deplină corespundere cu cele propuse spre utilizare la nivel mondial”.

Igor Dodon

Și comunicatul de acum zece zile, și cel de azi vin ambele după declarații făcute de liderul socialist de la Chișinău, fostul președinte Igor Dodon, un cunoscut fan al vaccinului rusesc și adversar al celor folosite în occident, cu referire la ipotetice viitoare acțiuni ale regulatorului moldovean de pe piața farmaceutică. Atunci, după o vizită la Moscova, Igor Dodon a anticipat că agenția va înregistra vaccinul rusesc, iar azi tot el a anunțat primul că înregistrarea s-a și întâmplat.

Adversarii vaccinului rusesc, pe de altă parte, spun că Igor Dodon utilizează tema în scopuri politice...

Anterior, el a vorbit despre Sputnik V ca despre cel mai de nădejde vaccin și a spus că nu ar avea încredere în cele folosite în Occident. Anunțul de azi, venit la doar câteva zile de la o decizie din parlamentul României de a da undă verde donației de 200 de mii de vaccin împotriva noului coronavirus promisă Chișinăului, socialistul și l-a însoțit cu acuzații la adresa președinției de la Chișinău, că ar fi exercitat presiuni ca Sputnic V să nu fie autorizat.

Șefa statului i-a răspuns că vaccinurile ce pot fi administrate sunt cele aprobate de OMS, iar pentru că Sputnik încă nu este, R. Moldova va aștepta concluzia OMS, mai ales că e lipsită de capacități proprii de studiu. La scurt timp, însă, agenția medicamentului a înregistrat vaccinul.

Anunțul făcut pe de altă parte în orele serii de șefa statului, Maia Sandu, a fost că primele partide din donația românească au pornit spre Chișinău:

„Mă bucur să vă spun că astăzi de la București pornește transportul cu 21600 de vaccinuri pentru R. Moldova. Asta înseamnă că în următoarele zile acest vaccine va ajunge în R. Moldova și asta o să ne permit să începem vaccinarea, să vaccinăm persoanele din prima linie și nu numai din prima linie, pentru că dacă susesc și vaccinurile de la covax, o să avem un pic mai mult.”

Un comunicat al ministerului sănătății a anunțat și el azi sosirea, începând cu 28 februarie, a primului lot de peste 14 mii de doze livrate Chișinăului pe platforma COVAX a OMS.