Deconectările de energie electrică, în evantai, din regiunea transnistreană continuă

Casele din satul Varnița, regiunea transnistreană, unde au loc deconectări de energie electrică, în evantai

Locuitorii din regiunea transnistreană vor rămâne și astăzi fără energie electrică. Despre aceasta a anunțat celula de criză a Guvernului. Potrivit autorităților R. Moldova, deconectările vor avea loc în trei intervale: 13:00 - 16:00, 16:00 - 19:00 și 19.00 – 22.00.

Deconectările vizează și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Autoritățile moldovene au întreprins mai multe măsuri pentru a ajuta locuitorii afectați de lipsa de curent.

Astfel, satul Varnița din raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, urmează a fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale Premier Energy. Operatorul va asigura construcția unor linii noi până la aceste sate, în timp ce Biroul pentru politici de reintegrare va discuta despre opțiunile de interconectare cu rețele de distribuție care aparțin companiei de distribuție a energiei electrice de la Tiraspol. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul Moldovagaz.

Autoritățile de la Chișinău au discutat cu primarii localităților din zona de securitate, Varnița, 9 ianuarie.

Deconectările în evantai din regiunea Transnistreană au loc deoarece Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu au capacitatea de producție suficientă.

Potrivit reprezentanților guvernului, pe malul stâng al râului Nistru, consumul total de energie electrică a fost de 3 672 000 kWh, electricitate produsă în proporție de peste 90% de către centrala de la Cuciurgan.

Pe malul drept al Nistrului, consumul total de energie electrică pentru 12 ianuarie se estimează a fi mai mic cu aproximativ 10% decât cel înregistrat pe 11 ianuarie.

Energocom a anunțat despre rezervarea capacității comerciale suficiente la hotarul cu România.

Deconectările de energie electrică au început la scurt timp după ce concernul rus Gazprom a anunțat că va sista livrările de gaze către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, când a expirat acordul de tranzitare a Ucrainei.

Drept urmare, regiunea transnistreană, care depinde în totalitate de gazul rusesc, a rămas fără agent termic și apă caldă, iar centrala electrică de la Cuciurgan a trecut la producția curentului în bază de cărbuni.

Autoritățile de la Chișinău spun că rezervele de cărbune din regiunea transnistreană sunt suficiente pentru funcționarea centralei până la sfârșitul lunii ianuarie. Estimarea diferă de cea a administrației separatiste de la Tiraspol, care declarau că au stocuri pentru aproximativ 50 de zile, cam până la sfârșitul lunii februarie. Și asta pentru că, tipul de cărbune cu care funcționează se găsește doar în Donbasul ocupat de Rusia, de unde nu poate fi adus.

Pe 2 ianuarie, Energocom și Moldovagaz le-au propus autorităților de la Tiraspol „asistență tehnică și comercială” la procurarea gazelor naturale de pe piața europeană.

Regiunea separatistă susținută de Rusia a refuzat oferta autorităților constituționale, pe motiv că achizițiile pe bursă se fac la prețuri „mari și instabile”, după ce mai mult de trei decenii a consumat gaz gratuit de la Gazprom. Ieri, șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că Moldovagaz este gata să cumpere gaze naturale la prețurile de piață pentru Tiraspoltransgaz, cu condiția achitării livrărilor în lei moldovenești.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te