Deepfake cu folosirea imaginii Maiei Sandu și a unei bănci comerciale | Cauzele de corupție ar putea fi examinate de o instanță specializată

Un filmuleț în care se utilizează abuziv imaginea președintei Maia Sandu este distribuit pe mai multe pagini de Facebook.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare reabilitării chirurgicale și protetice a unor categorii de pacienți vor fi acoperite din fondul asigurării obligatorii de asistență medicală, transmite IPN. Este vorba reabilitarea pacienților cu patologie a capului, gatului, aparatului locomotor și a pacienților cu anoftalmie, defect parțial sau total al globului ocular. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală.
  • Portalul stopfals.md informează despre un filmuleț distribuit pe mai multe pagini de Facebook, în care președinta Maia Sandu i-ar îndemna pe cetățeni, în limba rusă, să câștige 30.000 de lei lunar printr-o investiție într-o nouă platformă creată în colaborare cu o bancă comercială. Jurnaliștii portalului scriu că filmulețul este un deepfake creat cu ajutorul inteligenței artificiale, unde vocea și imaginea persoanei sunt foarte similare cu cele ale persoanei reale. Cu toate acestea, se poate observa mișcarea nefirească a gurii, precum și unele elemente vizuale sau auditive mai puțin realiste. Autorii falsului și-au dorit astfel să inducă în eroare utilizatorii Facebook. Șefa statului nu a venit niciodată cu un astfel de anunț.
  • Cauzele de corupție din R. Moldova ar putea fi examinate de către o instanță de judecată specializată, scrie newsmaker.md. Parlamentul a votat, pe 30 noiembrie – în prima lectură, proiectul de instituire a sistemului judecătoresc. Inițiativa a fost elaborat de președinta Maia Sandu. Potrivit proiectului, sistemul judecătoresc anticorupție va include trei componente: Judecătoria Anticorupție, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Judecătoria Anticorupție va examina ca instanță de fond toate cauzele penale de corupție sau conexe, precum și legalitatea actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate în cazul constatării diferențelor substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile și averea dobândită și cererile de confiscare a averii nejustificate în folosul statului. Propunerea este ca la Judecătoria Anticorupție să activeze 15 judecători.
  • Activitatea în domeniul alimentar va fi facilitată, scrie tv8.md. Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de lege care va simplifica procedura de înregistrare pentru micii producători, producătorii artizanali și pensiunile turistice. Scopul proiectului constă în optimizarea documentelor necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentelor și simplificarea procesului de certificare a alimentelor, precum și sporirea supravegherii serviciilor prestate în alimentația publică. Documentul mai propune modificarea unor acte normative care reglementează activitatea cu produse de uz fitosanitar și cu fertilizanți; activitatea sanitar-veterinară; desfășurarea activităților de comerț pe teritoriul Republicii Moldova; reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător; igiena produselor alimentare; siguranța alimentelor etc.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este popular reportajul ProTV Chișinău de la înmormântarea clor doi soți găsiți morți într-un automobil îngropat în nămeți. Potrivit jurnaliștilor, rudele femeii acuză autoritățile de moartea cuplului.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea Europei Libere despre faptul că la Skopje, în Macedonia de Nord, la Consiliul Ministerial OSCE, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a prezentat R. Moldova ca pe un teren de confruntare între Occident și Rusia, numind-o într-un discurs plin de previziuni sumbre „următoarea victimă” a politicilor antirusești occidentale.