Gorbaciov nu va avea funeralii de stat, explică la Londra The Daily Telegraph, iar Putin nici măcar nu va asista la înmormântarea omului care a dus la prăbușirea URSS-ului.
Va fi o înmormântare care va avea doar anumite „elemente funerare de stat, cum ar fi o gardă de onoare”. Dacă Gorbaciov „a fost o figură apreciată în Occident”, amintește site-ul de știri american Axios, „moștenirea lui este mai complicată în Rusia”, Putin însuși deplângând în trecut prăbușirea URSS ca fiind „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX.
### Vezi și... ### Presa americană la despărțirea de Gorbaciov: A trebuit să eșueze pentru a face o lume mai bunăÎn vremea aceasta, estimează Allister Heath, în același Daily Telegraph, Putin e pe cale, jucându-se cu șocul cauzat de creșterea prețului energiei, să declanșeze un șoc care ar putea distruge lumea liberă. Războiul energetic al Kremlinului împinge Europa spre un potențial colaps economică, bă chiar spre… socialism, estimează Telegraph, ziarul pro-Brexit, în care odinioară a scris Boris Johnson.
Marea Britanie este acum în pericol de a cădea în capcana lui Vladimir Putin. Războiul economic de tip kamikaze al acestuia împotriva Occidentului va duce în cele din urmă la dispariția grupul său dezgustător de criminali de război, dar între timp strategia lui Putin începe să provoace pagube imense și poate chiar permanente modului de viață occidental, spre marea bucurie a acelui grup de siloviki ai Moscovei.
Marea Britanie e prinsă însă în acest timp și în propriile sale lupte interne. Astfel, Financial Times o dă deja drept câștigătoare pe Liz Truss, actuala șefă a diplomației, în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson.
Efectele nocive ale strategiei lui Putin se fac simțite chiar și în Germania, cum o analizează Le Monde, în Germania unde coaliția guvernamentală dintre socialiștii lui Olaf Scholz (SPD), verzi și liberali este acum minată de chestiunea energiei. În miezul discordiei se situează taxa pe gaz anunțată pe 15 august de ministrul economiei, Robert Habeck.
«O să putem oare să petrecem iarna la cald?», se întreabă de altfel, încă din prima pagină, numărul special de astăzi din Libération în Franța. Sobriété este ceea ce le recomandă insistent guvernul francez cetățenilor. Asta, în vreme ce în Ungaria, de pildă, Viktor Orbán se arată mândru că a încheiat un nou târg cu Putin în chestiunea gazului și petrolului,
Rusia: alcool, lipsă de moral și defenestrări
Moscova și aliații săi separatiști din Ucraina folosesc un vast și punitiv sistem de „filtrare” pentru a reține, interoga și supraveghea ucrainenii capturați și cei care trăiesc în regiunile ocupate, potrivit oficialilor americani și anchetatorilor pentru drepturile omului, și au transferat cu forța sute de mii de oameni în Rusia, cum o scrie Washington Post, de la începutul războiului încoace. Sistemul funcționează în zonele ocupate de Rusia și este condus de Kremlin, care folosește o „tehnologie avansată” pentru a colecta date despre cetățenii ucraineni, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA.
În acest timp, însă, moralul trupelor rusești se degradează. Un soldat rus beat a împușcat doi ofițeri din FSB într-o cafenea din Hersonul ocupat, informează, mimând sobrietatea, același Daily Telegraph.
La Moscova, șeful Lukoil, Ravil Maganov (cf. foto), unul din oligarhii importanți care au criticat războiul din Ucraina, a murit strivit pe trotuar, căzând de la etajul șase al unui spital din centrul capitalei Rusiei.
### Vezi și... ### Președintele Lukoil Ravil Maganov a decedat în condiții încă neelucidatePresa oficială rusă a scris deîndată că e vorba de o sinucidere. La Bruxelles cotidianul economic flamand De Tijd amintește însă că Lukoil este a doua firmă de petrol ca importanță din Rusia.
James Kilner, în Daily Telegraph de la Londra, precizează că e vorba de același spital în care a murit Gorbaciov (fără să se lanseze în speculații, dar simpla menționare a faptului e interesantă, căci cititorului nu i se spune că ar fi o coincidență).
La fel, se pune întrebarea dacă este o coincidență faptul că nici una din camerele de supraveghere (CCTV) din spital nu a funcționat, din pricina “lucrărilor de renovare”.
Presa rusă scrie că Ravel Maganov era tratat pentru o afecțiune cardiacă la spital și că el suferea și de depresie.
Lukoil este un conglomerat industrial și financiar foarte controversat în Rusia, deoarece a fost una dintre singurele mari companii care a condamnat invadarea Ucrainei de către Putin. Într-o declarație din martie, Lukoil a descris invazia ca fiind „tragică” și a cerut „încetarea cât mai rapidă [posibilă] a conflictului armat”.
Maganov a lucrat pentru Lukoil încă de la începutul anilor 1990 și era în realitate considerat ca fiind loial Kremlinului.
El este ultimul dintre câțiva oameni de afaceri ruși care a murit în circumstanțe misterioase de la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina în februarie, Maganov fiind de departe cel mai în vârstă.
În luna mai, un alt șef al Lukoil, Aleksandr Subotin a fost găsit mort în beciul unei case în localitatea Mîtiși din apropierea Moscovei, aparent deoarece consumase o cantitate exagerată de alcool, ceea ce în Rusia nu poate fi decât un eufemism.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rafael Grossi: Activitatea militară de la Zaporojie nu va schimba planurile AIEA