Your browser doesn’t support HTML5
ANTICORUPȚIE a reușit să discute cu fostul polițist Vladislav Corcodel, învinuit de procurori într-un dosar de corupție, care susține că acesta i-a fost fabricat la comanda unor înalți demnitari de stat din fosta și actuala guvernare, după ce a investigat și probat implicarea lor în scheme de contrabandă cu țigări, care au prejudiciat bugetul cu trei miliarde de lei. El susține că, dacă până în 2015 aceste scheme funcționau haotic, odată cu preluarea guvernării de către Partidul Democrat, au fost luate sub controlul lui Vladimir Plahotniuc și al oamenilor din anturajul său. „Contrabandiștii achitau taxe de protecție la partid, iar instituțiile statului închideau ochii la fărădelegile lor. La indicația lui Plahotniuc, toate structurile de drept ale statului protejau contrabandiștii din această schemă”, a declarat Corcodel.
- Vitali Andrievski observă, într-un comentariu pe AVA.MD că Igor Dodon și-a „împrospătat” scenariile despre care a vorbit anterior, în contextul situației postelectorale. Astfel, acum șeful statului anticipează, în cazul victoriei sale la alegerile prezidențiale din noiembrie, o atmosferă de stabilitate politică în R.Moldova, în condițiile în care PSRM are 37 de deputați în Parlament, se află în coaliție cu PDM (11 deputați) și are o înțelegere cu 3 deputați neafiliați – în total 51 de voturi. „Ce-o fi însemnând asta?”, se întreabă analistul. „Întâi de toate, că promisiunea lui Dodon, care vorbea că președintele ales în cadrul acestui scrutin va lucra cu un nou Parlament, a fost dată uitării cu desăvârșire. Ne-am obișnuit că, după alegeri, președintele Dodon nu-și onorează promisiunile. Alegerile, însă, încă nu au avut loc, dar promisiunea a și fost încălcată. Neașteptat. Probabil Dodon consideră că actualul Parlament și deputații care-l formează sunt deja buni”, notează Andrievski.
- DESCHIDE.MD constată că deputatul socialist Bogdan Țîrdea promovează un nou fals, afirmând că Maia Sandu, dar și Renato Usatîi, candidați la prezidențiale din partea PAS și, respectiv, a Partidului Nostru, ar fi consultați de un grup de polit-tehnologi români, condus de Andrei Stoiciu. Țîrdea a și solicitat SIS-ului o investigație în acest sens, amintește portalul. Deschide.md a luat, însă, legătura cu consultantul Andrei Stoiciu, care a declarat că, deși are multă experiență în R.Moldova, în momentul de față se află în Misiunea OSCE în Ucraina, țară unde a lucrat și în 2019, în alegerile prezidențiale și parlamentare. El mai spune că i-a și scris lui Țîrdea, solicitându-i să infirme informațiile promovate, dar deputatul PSRM l-a ignorat.
- Portalul DISINFO scrie despre un instrument ieftin și eficient – site-urile anonime, pe care Igor Dodon îl folosește în lupta pentru voturi, deopotrivă cu mijloacele de informare în masă subordonate PSRM. Ar fi vorba despre cel puțin 12 portaluri anonime de știri. Multe dintre acestea, la rubrica contacte, au indicate doar e-mail-uri. Nu se știe cine deține aceste instituții, dar cert este, potrivit Disinfo, că ele lucrează pentru Igor Dodon, iar anterior l-au servit pe Vladimir Plahotniuc. Cele mai multe dintre aceste site-uri sunt puțin cunoscute în mediul online. Însă acest lucru nu este o problemă, pentru că serviciile de publicitate vin în ajutor. De exemplu, Google Ads, care le permite site-urilor mai puțin cunoscute să-și promoveze materialele pe portaluri cu o audiență semnificativă. În comparație cu aceeași reclamă de televiziune, costul unei astfel de promovări este foarte mic, menționează portalul.
- Analistul politic Mihai Mogîldea scrie într-un comentariu difuzat de agenția IPN despre problematica participării la alegerile prezidențiale a cetățenilor moldoveni cu reședință în regiunea transnistreană. Expertul stăruie, în special, asupra hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu permite transportarea organizată a alegătorilor către urne, pe care o consideră un pas important pentru contracararea unei probleme-cheie pentru procesul electoral din R.Moldova. În condițiile date, arată autorul, atenția observatorilor și a publicului larg va fi concentrată pe acțiunile organelor de drept, care vor trebui să asigure punerea în practică a prevederilor acestei decizii. „Prin restricționarea transportării organizate a alegătorilor se confirmă inter alia că acest fenomen acoperă un segment important al corupției electorale din Republica Moldova și nu mai poate fi tolerat și anchetat doar „la suprafață”. Acest element de noutate poate îmbunătăți pe termen mediu și lung practicile electorale din Republica Moldova și facilita organizarea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova”, consideră Mihai Mogîldea.
- JURNAL TV scrie că a întins o capcană unui șef din administrația separatistă transnistreană care a oferit, fără să-și dea seama, unele amănunte despre felul în care s-au fraudat alegerile din 2016 și 2019. Jurnaliștii au aflat numele responsabilului transnistrean care a coordonat o aripă a schemei de transportare organizată a alegătorilor din stânga Nistrului la secțiile de votare din dreapta Nistrului. Este vorba de Serghei Rozenberg, adjunct al președintelui așa-numitului „consiliu al deputaților poporului” din Grigoriopol. El a fost responsabil de transportarea și organizarea votului la Doroțcaia. Rozenberg a recunoscut că a fost implicat în acel mecanism și că ar fi gata să-l mai aplice odată cu același număr de alegători, iar jurnaliștii au încercat să afle dacă Rozenberg a primit deja indicații și pentru alegerile din 1 noiembrie 2020. „Nu, încă nu am vorbit cu nimeni la această temă”, a răspuns funcționarul din regiunea separatistă, fără să știe că discută cu un reporter. La alegerile prezidențiale din 2016, câștigate de Igor Dodon, CEC a deschis, pentru cetățeni domiciliați în teritoriile temporar ocupate, 30 de secții de votare, menționează postul de televiziune. În ziua alegerilor, mii de oameni au fost transportați organizat la vot din stânga Nistrului, iar Jurnal TV și alte instituții media au reușit să obțină mărturii de la oameni că au primit bani pentru a vota într-un fel anume. .
- Jurnaliștii de la NEWSMAKER au examinat decizia prin care Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus reexaminarea dosarului lui Veaceslav Platon și scriu despre ce a stat la baza acestei hotărâri, dar și despre cum, în 2017, ancheta a fost direcționată pe o pistă falsă, ce documente false au apărut în dosar și ce legătură au cu toate acestea Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. În decizia de revizuire a dosarului publicat pe site-ul instanței, bunăoară, este menționat faptul că, în timpul audierilor, procurorii au descoperit informații pe care instanța nu le-a luat în calcul la examinarea cazului în 2017. În același an, procurorii nu ar fi verificat documentele companiilor între care s-au efectuat tranzacții și administratorii acestor companii. Astfel, actele de înființare a cinci companii prin intermediul cărora din țară a fost scoasă o parte din miliardul furat din sistemul bancar al R.Moldova au fost semnate la sediului holdingului lui Ilan Șor, menționează portalul.
- RISE MOLDOVA publică un nou episod din investigația #Kremlinovici, în care prezintă informații din notele operative cu privire la unii politicieni, miniștri, deputați, primari și alte persoane publice de la Chișinău, pe care jurnaliștii le-au găsit în „arhiva generalului Cernov”. Analizând fișierele, ei au reușit chiar să-i identifice pe unii dintre autorii documentelor întocmite în „secția moldovenească” a direcției din cadrul administrației președintelui Putin, direcție specială numită oficial „pentru relații culturale și inter-regionale cu țările străine” și condusă cu rigorile specializării de generalul Serviciului rus de Informații Externe, Vladimir Cernov.
- SĂNĂTATE INFO scrie că niciun pacient din R.Moldova nu a primit până acum Remdesivir, preparat autorizat condiționat pentru tratamentul pacienților cu COVID19 în stare critică, deși medicamentul se află în țară de mai bine de trei săptămâni. Un medic care a solicitat anonimatul le-a spus jurnaliștilor că în instituția în care lucrează, preparatul încă nu a ajuns. Unul dintre motive este că Ministerul Sănătății a format două comisii, una care se suprapune cu cealaltă, pentru a stabili cine și în ce condiții să primească medicamentul. Al doilea motiv este că autorităților le-a luat trei săptămâni să organizeze o licitație publică.
- Într-un interviu pentru UNIMEDIA, primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a anunțat că își ia concediu pentru a susține candidatura lui Igor Dodon la prezidențialele din 1 noiembrie 2020, declară că a luat această decizie pentru „a fi alături de colegii cu care am muncit mulți ani și a realizat multe pentru cetățeni”. Ceban spune, însă, că nu intenționează să-și restabilească calitatea de membru al PSRM, pentru că are „carnet de încredere”.
- ZIARUL DE GARDĂ transmite că Procuratura Generală nu a primit niciun răspuns din partea autorităților de la Ankara cu privire la cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, pentru a fi tras la răspundere în R.Moldova. Șefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a comunicat pentru ZdG că instituția nu a recepționat niciun răspuns cu privire la solicitarea făcută de șeful Procuraturii, acum 3 săptămâni. Întrebată despre o eventuală notificare privind recepționarea cererii de către autoritățile din Turcia și - dacă a fost, atunci - când, reprezentanta Procuraturii a cerut o solicitare oficială de informații, notează publicația.
- ZIARUL DE GARDĂ dezvăluie că Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Ordonanțe în privința acestora au fost emise încă în luna septembrie, dar deciziile nu au fost anunțate public de către organele procuraturii. Scoaterea unor foști și actuali magistrați de sub urmărire penală în acest dosar influențează și celălalt dosar în care aceștia figurează, cel privind „pronunțarea unor decizii contrare legii, soldate cu urmări grave”, care se examinează în instanța de judecată, menționează publicația. Mai mult, ordonanța procurorilor face posibilă revenirea în funcțiile de judecători a celor care, între timp, nu plecaseră benevol din sistemul judecătoresc. ZdG a aflat că o solicitare în acest sens a fost depusă deja în adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
- „Demersul lui Narîșkin pregătește terenul pentru fraudarea masivă a alegerilor în folosul lui Dodon”, consideră Nicolae Negru, citat de ZIARUL NAȚIONAL. El este de părere că declarațiile șefului Serviciului rus de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, care acuză SUA că ar pregăti o „revoluție colorată” în R.Moldova, trădează o operațiune de amploare a serviciilor speciale rusești împotriva suveranității și independenței R.Moldova. „42 de secții de vot deschise pentru transnistreni îi pot asigura lui Dodon circa 100 de mii de voturi suplimentare. Moscova anticipează că acest lucru va provoca proteste și le pune de pe acum eticheta de uneltire și imixtiune americană”, argumentează analistul. De asemenea, el mai crede că declarațiile lui Narîșkin, ca și cele ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, au rolul de a mobiliza electoratul prorusesc.