Demisia lui Teodor Cârnaţ şi „paralizia” Autorităţii Naţionale de Integritate

Teodor Cârnaţ

Teodor Cârnaț, care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate, și-a prezentat marţi demisia din postul de membru al Consiliul Superior al Magistraturii la doar o zi după ce a picat testul cu poligraful.

Juristul Teodor Cârnaț și-a dat demisia din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la o zi după ce a picat un test cu poligraful, spunând că nu vrea să păteze imaginea instituției. Fusese testat cu detectorul de minciuni cum i se spune popular poligrafului pentru a putea candida la altă funcție - de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI). Detaliile testului nu se cunosc deocamdată, Cârnaț nu este singurul care l-a picat, dar cele întâmplate prelungesc paralizia acestei instituții care trebuie să verifice averile demnitarilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Demisia lui Teodor Cârnaţ şi paralizia Autorităţii Naţionale de Integritate

Gestul juristului Teodor Cârnaţ vine cu două luni înainte de expirarea mandatului acestuia ca membru al CSM. Instituția de autoreglementare a judecătorilor a şi demarat un concurs pentru suplinirea locurilor care vor fi vacante, iar Cârnaţ nu pretinde la un nou mandat. Numele lui nu figurează în lista preliminară a pretendenților.

Teodor Cârnaţ: „Ca să nu pătez imaginea CSM şi să nu fiu egalat cu actuala guvernare am depus cererea de demisie.”

Astfel şi-a motivat Teodor Cârnaţ gestul, la o zi după ce a aflat că nu a trecut ultima etapă a concursului, pe care îl conducea după punctaj, pentru funcţia de preşedinte al ANI. Testul cu poligraful l-a picat şi contracandidatul său, Victor Strătilă, ex-vicepreşedintele CNI. Ambii nu vor mai putea candida repetat.

Acest test cu poligraful a fost o farsă, a spus Teodor Cârnaţ. El a acuzat actuala guvernare democrată că ar fi influenţat rezultatele testului pentru că nu şi-ar dori în această funcţie un om incomod:

„Cred că rezultatul testului la poligraf se cunoștea, fiindcă cu o zi înainte de a fi testat preşedintele parlamentului Andrian Candu mă descalificase, spunând la o dezbatere la Moldova 1 că sunt o persoană slabă. Astfel, m-a pus pe gânduri că o să pic testul la poligraf. Nu am reuşit pentru că persoane care sunt independente şi care pun în capul mesei legea nu prea trec la aceste concursuri.”

Deputatul PD, Sergiu Sârbu, a respins azi aceste acuzaţii în cadrul briefingului săptămânal al formaţiunii:

„Cu siguranţă nu avem nicio implicare în acest proces şi nu cred că este corect noi să comentăm acest concurs.”

Miercurea trecută, spicherul democrat Andrian Candu spunea la postul public de televiziune că acest concurs durează prea mult şi i-a criticat pe aspiranţii la funcţia de preşedinte al ANI:

„Nu suntem foarte mulţumiţi de candidaturi fiindcă avem nevoie de persoane foarte bune, eficiente şi integre în tot ceea ce înseamnă această ANI.”

Această declaraţie a preşedintelui Parlamentului Candu i-a atras atenţia şi juristului Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, căruia i-am cerut opinia. Ion Guzun consideră că funcţionarea ANI este tergiversată intenţionat la un an de la reformarea acestei instituţii:

„Demararea unui nou concurs înseamnă că atât politicul, cât şi Consiliul de Integritate nu au luat în serios desemnarea acestor persoane în funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al ANI. S-au tergiversat numirile, s-a tergiversat cu elaborarea regulamentelor. Mă aşteptam ca domnul Cârnaţ sau cel puţin contracandidatul lui să fie numit în funcţie. Totuşi, trebuie de luat mai în serios declaraţiile domnului Candu care a declarat săptămâna trecută că aceşti candidaţi sunt slabi, declaraţie care a coincis sau nu cu rezultatul negativ la testul poligraf. Este o chestiune interesantă.”

Faptul că ANI nu are aleasă încă o conducere paralizează, practic, activitatea instituţiei pentru că anume preşedintele acestei instituţii este cel care urmează, cum prevede legea, să demareze procesul de selectare a inspectorilor de integritate – responsabili de verificarea declaraţiilor de avere depuse de demnitari. Până atunci, averile funcţionarilor rămân neverificate, spune Ion Guzun:

Toate investigaţiile vor trena, vor expira anumite termene de prescripţie.

„Toate investigaţiile vor trena, vor expira anumite termene de prescripţie. Vedem în ultimul timp mai multe investigaţii (n.r. ziaristice) despre faptul că anume funcţionarii publici se îmbogoţesc nejustificat raportat la veniturile lor, iar pe de altă parte statul nu face nimic, nu investighează şi niciun dosar nu se duce.”

Într-o recentă monitorizare a procesului de resetare a sistemului anticorupţie, organizaţia Transparency International Moldova constata că „trenarea procesului de reorganizare a ANI pune în pericol activitatea de control al averii şi intereselor personale”. Şi asta pentru că controlul şi eventualele consecinţe ale acestuia, nu pot fi aplicate decât pentru o perioadă identică cu cea a anului fiscal precedent.

Potrivit informaţiilor ANI, în primul semestrul al anului curent, au fost depuse şi urmează a fi verificate peste 55 de mii de declaraţii de avere şi interese personale, altele aproape 4 mii rămânând restante din 2016. Totodată, în adresa autorităţii au parvenit 74 de petiţii cu solicitări de efectuare a controlului, altele 84 au rămas din 2016, iar 75 de proceduri de control iniţiate anul trecut nu au fost finalizate.