Demisie anunțată și acceptată pe Facebook. Cantaragiu pleacă de la ministerul Mediului

Demisia ministrei Mediului vine la doar o zi după ce a fost criticată în cadrul ședinței Guvernului de către prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ministra Mediului Iuliana Cantaragiu și-a anunțat demisia într-o postare pe Facebook. Tot pe Facebook, prim-ministra Natalia Gavriliță a anunțat că i-a acceptat-o.

Cantaragiu nu a anunțat motivele plecării din guvern, dar a precizat că a fost un an plin de reforme și acum cunoaște care sunt provocările și limitările care stau în fața ministerului. „A fost un an plin de muncă, reforme și proiecte. Am redat mediului ministerul comasat de guvernările anterioare. […] Urez mult succes, curaj și putere viitorului ministru”, a scris Cantaragiu pe o rețea de socializare.

Tot acolo, deja fosta ministră a Mediului a indicat mai multe reforme și proiecte pe care le consideră de succes. „Am inițiat reforma agențiilor subordonate, care sper să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, și am creat premisele unei funcționări corecte, integre, transparente la Moldsilva, Apele Moldovei, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Am asigurat instituționalizarea ariilor protejate de stat - Rezervația Biosferei Prutul de Jos, am reușit crearea Parcul Național Nistrul de Jos, lucru așteptat de ecologiști timp de 20 de ani”, a precizat Cantaragiu.

Și prim-ministra Gavrilița a înșiruit o listă de realizări în postarea în care i-a acceptat demisia. „I-am mulțumit pentru munca și dedicația ei în acest an în care a fost transformat modul în care e gestionat domeniul mediului în Republica Moldova”, a scris Gavrilița.

### Vezi și... ### Linie verde și platformă online pentru cumpărătorii de lemne 

Demisia ministrei Mediului vine la doar o zi după ce a fost criticată de către prim-ministră. Miercuri, în cadrul ședinței Guvernului, Natalia Gavrilița i-a reproșat, între altele, Iulianei Cantaragiu întârzierea lansării site-ului lemne.md și a unei linii telefonice verzi de unde oamenii s-ar putea informa despre procesul de distribuție a lemnelor de foc pentru sezonul rece.

„Avem nevoie de o organizare și o comunicare mai bună în ceea ce privește distribuirea lemnelor. Am înțeles că la noi unele primării nici nu știu la ce ocol silvic să se adreseze. Trebuie să existe această informație pe site sau să fie ușor accesibilă”, a declarat, între altele, Natalia Gavrilița, în ședința Guvernului.

După ședință, Iuliana Cantaragiu a comentat de o manieră ironică nemulțumirile premierului într-o conferință de presă. Ea a recunoscut că atât site-ul, cât și linia verde urmau să fie lansate încă pe 1 septembrie, dar și-a declinat responsabilitatea. „Sunt lucruri care nu neapărat au depins de noi, dar nu contează, trebuia să fie și nu sunt făcute. Da! Și?”, a spus Cantaragiu.

### Vezi și... ### Autorizația de mediu a Uzinei Metalurgice de la Râbnița, prelungită în schimbul unui preț mai mic la energia electrică

Activistă de mediu de mai mulți ani, Iuliana Cantaragiu a fost numită în funcția de ministru al Mediului în august 2021. Anterior, în 2019, a fost secretară de stat în cadrul ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în Guvernul condus de Maia Sandu.

Iuliana Cantaragiu s-a remarcat prin declarații repetate că guvernul Gavrilița a oferit Uzinei metalurgice de la Râbnița autorizație de mediu, pe care nu o merită, în schimbul unor „facilități” negociate cu administrația separatistă de la Tiraspol.

Este al doilea ministru care pleacă din Guvernul Gavrilița, după revocarea din funcție, la 8 iulie, a fostului ministru al agriculturii Viorel Gherciu. Plecarea Iulia Cantaragiu are loc pe fonul unor speculații tot mai frecvente despre o posibilă remaniere guvernamentală mai amplă.